SORU BANKASI Filtrele

11.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soruları


Soru 81

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) görevi hem dini duyurmak hem de insanlara ulaştırdıklarını söz ve davranışlarıyla açıklamaktır.

Yukarıdaki cümlede Hz. Muhammed’in (s.a.v.);
I. teşri
II. tebliğ
III. tebyin

görevlerinden hangisine/hangilerine vurgu yapılmaktadır?

A) Yalnız IIB) I - IIC) I - III
D) II - IIIE) I - II - III

Soru 82

Kur’an-ı Kerim olmasaydı insanlar hak ile batılın arasını ayıramazdı. Kur’an-ı Kerim olsa fakat Hz. Peygamber olmasaydı o zaman da insanlar, Kur’an’ı nasıl anlayacağını ve nasıl uygulayacağını bilemezdi. O yüce elçi, Kur’an’ın esaslarını insanlara duyurarak ve açıklayarak uygulamalı olarak gösterdi. O, örnek biri olarak insanlığın yolunu aydınlattı.

Yukarıdaki parçada Hz. Muhammed’in (s.a.v.);

I. teşri
II. tebliğ
III. tebyin

görevlerinden hangilerine işaret edilmektedir?

A) Yalnız IIB) I - IIC) I - III
D) II - IIIE) I - II - III

Soru 83

Aşağıdaki ayetlerden hangisinde Hz. Muhammed’in (s.a.v.) tebliğ, teybin, teşri veya temsil görevine değinilmemiştir?

A) “… Bu Kur’an bana, hem sizi hem de ulaştığı herkesi onunla uyarmam için vahyedildi…” (En’âm suresi, 19. ayet.)
B) Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni duyur, eğer bunu yapmazsan O’nun elçiliğini yapmamış olursun…” (Mâide suresi, 67. ayet.)
C) “Allah ve Resûlü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur.” (Ahzâb suresi, 36. ayet.)
D) Onların sana getirdikleri hiçbir temsil yoktur ki, (onun karşılığında) sana doğrusunu ve daha açığını getirmeyelim.” (Furkân suresi, 33. ayet.)
E) “Sana kitabı, özellikle ayrılığa düştükleri konuda onları aydınlatman için ve inanan bir topluluğa rehber ve rahmet olsun diye indirdik.” (Nahl suresi, 64. ayet.)

Soru 84

(I) Hz. Peygamber hem Kur’an ayetlerini tebliğ etmekle hem de bunları açıklayan ifadeleriyle yeteri kadar müjdeci ve uyarıcı olmuştur. (II) Onun tebliği ve açıklamaları itaat edenler için ebedî mutlulukların müjdesi, inkâr ve isyan edenler içinse felâketlerin haberidir. (III) Hz. Peygamber, insanları Allah’a (c.c.) çağırmaktadır; yani O’na iman, ibadet ve itaat etmeye davet etmektedir. (VI) Ahzâb suresi, 45-46. ayetlerde dikkat çeken ifade, Hz. Peygamber’in davetini Allah’ın (c.c.) izniyle yapmakta olduğudur. (V) Allah (c.c.) bir kuluna insanları kendine çağırma izni, yani bilgisi ve yetkisi vermedikçe kimse bu vazifeyi üstlenemez.

Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerin hangisiyle başlar?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

Soru 85

Hz. Peygamber’in görevi ve ona uyulması konularının her ikisi aşağıdaki ayetlerden hangisinde birlikte belirtilmemiştir?

A) “Allah’a itaat edin, Resule de itaat edin ve (kötülüklerden) sakının. Eğer (itaatten) yüz çevirirseniz bilin ki Resulümüzün vazifesi apaçık duyurmak ve bildirmektir.” (Mâide suresi, 92. ayet.)
B) “Kim peygambere itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur. Kim yüz çevirirse, bilsin ki biz seni onlara bekçi göndermedik.” (Nisâ suresi, 80. ayet.)
C) “Allah’a itaat edin, peygambere de itaat edin. Eğer yüz çevirirseniz, bilin ki elçimize düşen sadece apaçık bir tebliğdir.” (Tegâbün suresi, 12. ayet.)
D) “Allah’a ve Resulüne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.” (Enfâl suresi, 46. ayet.)
E) “De ki: ‘Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin.’ Eğer yüz çevirirseniz bilin ki ona yüklenen sorumluluğu ancak ona ait; size yüklenen görevin sorumluluğu da yalnızca size aittir...” (Nûr suresi, 54. ayet.)

Soru 86

“De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Âl-i İmrân suresi, 31. ayet.)

Bu ayette aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Merhametli olanları Allah (c.c.) da sever.
B) Peygambere uyanları Allah (c.c.) bağışlar.
C) Peygambere uymak Allah’ın (c.c.) emridir.
D) Allah (c.c.) kendini sevenlere merhamet eder.
E) Allah’ı (c.c.) sevmek emirlerine uymakla olur.

Soru 87

Bir Müslümanın en önemli görevi Hz. Muhammed’e (s.a.v.) iman etmek, onu sevmek, onu tanımaya çalışmak, onun sünnetine sımsıkı sarılmak ve kısaca onun yolunu tutmaktır. Hz. Peygamber de ilk Müslümanlar olan sahabilere ve onların şahsında müminlere Veda Hutbesi’nde şöyle tembihte bulunmuştur: “Müminler! Size iki emanet bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Bu emanetler, Allah’ın kitabı Kur’an ve O’nun Peygamberinin sünnetidir. (Muvatta, Kader, 3.)

Parçaya göre;

I. Kur’an ve sünnet, kıyamete kadar insanların yolunu aydınlatacaktır.
II. Kur’an ve sünnet Müslümanların en önemli başvuru kaynaklarıdır.
III. Kur’an ve sünnet, emanetin önemi üzerinde uyarıda bulunmuştur.

ifadelerinden hangileri söylenebilir?

A) Yalnız IIB) I - IIC) I - III
D) II - IIIE) I - II - III

Soru 88

“Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (Ahzâb suresi, 45-46. ayetler.)

Aşağıdaki ayetlerden hangisi içerik bakımından Ahzâb suresi 45-46. ayetlerden farklıdır?

A) “Rableri tarafından gösterilen doğru yol üzerinde olanlar ancak onlardır ve kurtuluşa erenler de yalnızca onlardır.” (Bakara suresi, 5. ayet.)
B) “(Ey Muhammed!) De ki: ‘Ey insanlar! Şüphesiz ben, yer ve göklerin hükümranlığı kendisine ait olan Allah’ın hepinize gönderdiği peygamberiyim…” (A’râf suresi, 158. ayet.)
C) “Sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarmak üzere kuluna
apaçık ayetler indiren O’dur…” (Hadîd suresi, 9. ayet.)
D) “Doğrusu biz seni hak ile desteklenmiş bir müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Hiçbir ümmet yoktur ki içlerinden bir uyarıcı gelip geçmemiş olsun.” (Fâtır suresi, 24. ayet.)
E) “Biz, seni ancak bütün insanlara müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Fakat insanların çoğu bilmezler.” (Sebe’ suresi, 28. ayet.)

Soru 89

“Çünkü ümmî (okuma yazma bilmeyen) kimselere içlerinden, kendilerine ayetlerini okuyan, onları temizleyen, onlara Kitab’ı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderen O’dur. Kuşkusuz onlar önceden apaçık bir sapıklık içindeydiler.” (Cuma suresi, 2. ayet.)

Yukarıdaki ayette geçen “Kitab’ı ve hikmeti öğreten” kısmı Hz. Peygamber’in hangi görevine vurgu yapılmaktadır?

A) TeşriB) DavetC) Tebliğ
D) TemsilE) Tebyin

Soru 90

“…(Ey Muhammed!) Düşünüp öğüt alsınlar ve kendilerine indirileni açıklayasın diye sana bu Kur’an’ı indirdik.” (Nahl suresi, 44. ayet.)

Yukarıdaki ayette Hz. Muhammed’in hangi görevinden bahsedilmektedir?

A) TeşriB) DavetC) Tebliğ
D) TemsilE) Tebyin

Soru 91

Peygamber kendi görevini yerine getirdikten sonra, insanların bunu kabul edip etmemesi, peygamber için bir başarı ölçüsü olamaz. Onun içindir ki Kur’an’da şöyle buyrulmuştur: “Allah’a itaat edin, Resule de itaat edin ve kötülüklerden sakının. Eğer itaatten yüz çevirirseniz bilin ki Resulümüzün vazifesi apaçık duyurmak ve bildirmektir.” (Mâide suresi, 92. ayet.)

Parçada Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi görevi açıklanmaktadır?

A) TeşriB) TellalC) Tebliğ
D) TemsilE) Tebyin

Soru 92

“Ey inananlar! Hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah ve Resulüne uyun. Ve bilin ki, Allah kişi ile onun kalbi arasına girer ve siz mutlaka O’nun huzurunda toplanacaksınız.” (Enfâl suresi, 24. ayet.)

Bu ayete göre;

I. Allah (c.c.) insanları yapıp ettiklerinden sorguya çekecektir.
II. Huzurda toplanmak için insanın kalbinin temiz olması gerekir.
III. Hz. Peygamber, insanları hayat verecek doğru yola davet eder.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız IB) I - IIC) I - III
D) II - IIIE) I - II - III

Soru 93

“Nitekim kendi aranızdan, size ayetlerimizi okuyan, sizi her kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.” (Bakara suresi, 151. ayet.)

Yukarıdaki ayette Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi görevinden bahsedilmektedir?

A) TeşriB) İsmetC) Temsil
D) TebyinE) Emanet

Soru 94

De ki: “Ben, yalnızca sizin gibi bir insanım. Şu var ki bana, ilâhınızın, sadece bir ilâh olduğu vahyolunuyor. Artık her kim Rabbine kavuşmayı bekliyorsa dünya ve ahirete yararlı iş yapsın ve Rabbine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmasın.” (Kehf suresi, 110. ayet.)

Verilen ayete göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Hz. Muhammed (s.a.v.) de bizim gibi bir insandır.
B) Vahiy alan Hz. Peygamber de sıradan bir insandır.
C) Allah (c.c.), yol gösterici peygamberler göndermiştir.
D) Yüce Allah, insanları kulluk etmeleri için yaratmıştır.
E) Peygamber olan Hz. Muhammed (s.a.v.) vahiy almıştır.

Soru 95

“Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (Ahzâb suresi, 45-46. ayetler.)

Bu ayetlerde Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili aşağıdakilerden hangisine doğrudan değinilmemiştir?

A) Allah’ın (c.c.) azabı hakkında ikaz etmesine
B) İnkâr ve itaat edenlere şahit olmasına
C) Hüküm koyma yetkisine
D) Hakikate davet etmesine
E) Müjdeleyici olmasına

Soru 96

Hz. Muhammed (s.a.v.), Kur’an’ı hem sözleriyle hem de yaşayışıyla açıklamıştır. Kur’an-ı Kerim zekâtı emretmiş, onun nasıl verileceğini ise Hz. Peygamber açıklamıştır. Aslında onun bütün sözleri ve bütün hareketleri Kur’an’ın bir açıklamasından ibarettir.

Parçada Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi görevinden bahsedilmektedir?

A) TeşriB) DavetC) Tebliğ
D) TemsilE) Tebyin

Soru 97

Aşağıdaki ayetlerden hangisi içerik bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) “Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (Ahzâb suresi, 45-46. ayetler.)
B) “Sana ne iyilik gelirse Allah’tandır. Sana ne kötülük gelirse kendindendir. (Ey Muhammed!) Seni insanlara bir peygamber olarak gönderdik. Şahit olarak Allah yeter.” (Nisâ suresi, 79. ayet.)
C) “… O size hem daha önce hem de bu Kur’an’da “Müslümanlar” adını verdi ki peygamber size şahitlik etsin, siz de insanlara şahitlik edesiniz...” (Hac suresi, 78. ayet.)
D) “Her ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onların üzerine bir şahit yaptığımız zaman, bakalım onların hali nice olacak!” (Nisâ suresi, 41. ayet.)
E) “İşte böylece, siz insanlara şahit olasınız, peygamber de size şahit olsun diye sizi vasat (örnek) bir ümmet yaptık…” (Bakara suresi, 143. ayet.)

Soru 98

“Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (Ahzâb suresi, 45-46. ayetler.)

“Benim ve Allah’ın bana verdiği görevin durumu, bir kavme gelip ‘Ben, düşman ordusunu gözlerimle gördüm. Ben apaçık bir uyarıcıyım. Derhal kaçıp kurtulun!’ diyen kimsenin hâline benzer…” (Buhârî, İ’tisâm, 2.)

Verilen ayet ve hadiste Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili vurgulanan ortak husus aşağıdakilerden hangisidir?

A) ÖrnekliğiB) KararlılığıC) Affediciliği
D) UyarıcılığıE) Güvenilirliğİ

Soru 99

“…Kim Allah’a ve Peygamberine itaat ederse, Allah onu, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar. Kim de yüz çevirirse, onu elem dolu bir azaba uğratır.” (Fetih suresi, 17. ayet.) Hz. Peygamber; “İstemeyenler dışında, ümmetimin tamamı cennete girer.” buyurdu. Bunun üzerine: Ey Allah’ın elçisi, cennete girmeyi kim istemez ki? denildi. Hz. Muhammed (s.a.v.): “Bana itaat edenler cennete girer, bana karşı gelenler cenneti istememiş demektir.” buyurdu. (Buhârî, İ’tisâm, 2.)

Verilen ayet ve hadise göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) Hz. Peygamber’e itaat edenler cehennemden kurtulacaklardır.
B) Hz. Peygamber’e itaat etmek, cennete girmeye vesile olacaktır.
C) Hz. Peygamber’e iman etmeyen kimseler cennete giremeyecektir.
D) Hz. Peygamber’e isyan edenlere ahirette mükâfat verilmeyecektir.
E) Hz. Peygamber’e göre günahkâr Müslümanlar cennete girmeyecektir.

Soru 100

“Allah ve Resulü bir iş hakkında hüküm verdikleri zaman, hiçbir mümin erkek ve hiçbir mümin kadın için kendi işleri konusunda tercih kullanma hakları yoktur. Kim Allah’a ve Resulüne karşı gelirse, şüphesiz ki o apaçık bir şekilde sapmıştır.” (Ahzâb suresi, 36. ayet.)

Bu ayete göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) Hz. Peygamber’in söz ve davranışları Müslümanlar için bağlayıcıdır.
B) Allah (c.c.) ve Hz. Peygamber’in verdiği hükümlere uymak zorunludur.
C) Hz. Peygamber’in verdiği hükme uymamak insanı doğru yoldan saptırır.
D) İnsanların yaptıkları işlerde irade ve tercihlerini kullanma hakları yoktur.
E) Dinin hükümlerine uymayanların doğru yolu bulmaları mümkün değildir.
Seçilen
Soru
Sayısı
0
... 2345678...15
15 Sayfada Toplam 291 soru listeleniyor