SORU BANKASI Filtrele

Anadolu’da İslam Ünite / Modül Soruları


Soru 1

Sakın bir kimsenin gönlünü yıkma,
Gerçek erenlerin sözünden çıkma,
Eğer insan isen ölmezsin korkma,
Aşığı kurt yemez uçta değildir
                             (Hacı Bektaş-ı Veli)

Nerde görsen gönlü kırık, merhem ol,
Öyle mazlum yolda kalsa, yoldaşı ol,
Mahşer günü dergâhına yakın ol,
Ben-benlik güden kişilerden kaçtım ben işte
                                               (Ahmet Yesevi)

Bir gönülü yaptın ise,
Er eteğin tuttun ise,
Bir kez hayır ettin ise,
Birine bindir az değil
                       (Yunus Emre)

Bu şiirlerden hareketle sûfi şairlerle ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Dinî anlayışın şekillenmesinde etkili olmuşlardır.
B) Şiirleriyle ortak değerlerimizi dile getirmişlerdir.
C) Onlara göre kırık bir kalbi onarmak büyük sevaptır.
D) Aynı konuyu farklı üsluplarla ele almışlardır.
E) Onlara göre ahlak ile din birbirinden farklı alanlardır.

Soru 2

“Kim Allah’a ve Peygamber’e itaat ederse, işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve salihlerle (iyi kimselerle) birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır.” (Nisâ suresi, 69. ayet.)

I. “Bir kişinin kalbinde aynı anda iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir arada bulunmaz.” (İbn Hanbel, II, 349.)

II. “Kim malını korurken öldürülürse şehittir, kim dini uğruna öldürülürse şehittir, kim canı uğruna öldürülürse şehittir, kim ailesi uğruna öldürülürse o da şehittir.” (Tirmizî, Diyât, 21.)

III. “… Kim Allah’a ve Resulüne itaat ederse doğru yolu bulmuştur. Kim onlara isyan ederse ancak kendisine zarar verir. Allah’a hiçbir şekilde zarar veremez.” (Ebû Dâvûd, Salât, 221, 223.)

IV. “…Salih bir kişi için, salih mal ne kadar güzeldir!” (İbn Hanbel, IV, 197.)

V. “Bana itaat eden, Allah’a itaat etmiştir. Bana isyan eden, Allah’a isyan etmiştir...” (Müslim, İmâre, 33.)

Verilen hadislerden hangileri ayette sözü edilen asıl konu ile ilgilidir?

A) I ve IIB) I ve IVC) III ve V
D) II, III ve IVE) II, IV ve V

Soru 3

699 yılında Kûfe’de doğmuştur. Ehl-i sünnet inanç sisteminin oluşmasına zemin hazırlayan âlimlerdendir. İslam’da hukuki düşüncenin ve içtihat anlayışının gelişmesinde önemli payı vardır. İtikadi konulardaki görüşleri ile dönemin genelkabul gören ekollerinin dışında bir bakış açısı getirmiştir. İslam ümmetinin çoğunluğu tarafından benimsenen ilkeleri ortaya koymuş ve bunları güçlü delillerle savunmuştur. Onun görüşleri daha sonra öğrencileri İmam Muhammed ve İmam Ebu Yusuf vasıtasıyla yayılma imkânı bulmuştur.

Bu parçada tanıtılan şahıs aşağıdakilerden hangisidir?

A) BuhariB) MâtürîdîC) Ebu Hanife
D) Ahmet YeseviE) Cafer es-Sadık

Soru 4

Nisâ suresi, Bakara suresinden sonra Kur’an’ın en uzun suresidir. Medine’de nazil olmuştur. 176 ayettir. Hz. Peygamber’in ashabından bazı kimseler, “Ya Resulallah! Biz sabah akşam senin yanına geliyoruz, yüzüne bakıyor ve seninle oturuyoruz. Yarın (ahirette) sen peygamberlerle olacaksın, biz ise sana ulaşamayacağız.” dediler. Sahabeden biri de Allah Resulüne gelerek şöyle dedi: “Ya Resulallah! Allah’tan başka ilah olmadığına ve senin de Allah’ın elçisi olduğuna şehadet ettim, beş vakit namazımı kıldım, malımın zekâtını verdim, Ramazan ayının orucunu tuttum.” Hz. Peygamber de “Kim ölünceye kadar bunlara devam ederse, kıyamet gününde peygamberler, sıddıklar, şehitler ve iyi kimselerle birlikte olur, dedi ve iki parmağını dikti, anne ve babasına asi olmadıkça.” (Tirmizî, Büyû, 4.) dedi. Bu olay üzerine Nisâ suresi 69. ayet nazil oldu.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Yaratılış delillerine
B) İslam’ın ibadet esaslarına
C) Nisâ suresi 69. ayetin nüzul sebebine
D) İslam’ın inanç esaslarına
E) Yeniden dirilişe

Soru 5

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fütüvvet ile ilgili bir bilgi yanlışı vardır?

A) Fethedilen topraklarda yaşayan insanlarla sonradan buraya göç eden insanlar arasında dostluk ve kardeşliğin pekişmesinde fütüvvet anlayışının önemli katkıları olmuştur.
B) Yiğitlik, cömertlik anlamına gelen fütüvvet, başlangıçta dinî bir öğreti iken daha sonra sosyal ve ekonomik yönleri olan bir kuruma dönüşmüştür.
C) Fütüvvet sayesinde Anadolu halkı, İslam dinine sempatiyle bakmaya başlamış ve bu dine girme konusunda tereddüt yaşamamıştır.
D) Fütüvvet; ibadetleri ve sosyal hayatla ilgili yaşam kurallarını, Kur’an ve sünnetten deliller bularak inceleyen bir bilim alanı olmuştur.
E) Fütüvvet zamanla mesleki bir teşekkül olan ahilik teşkilatının temelini oluşturmuştur.

Soru 6

İslam dininin onların karakterleri, düşünce ve ideallerine uygun olması Türklerin Müslümanlaşmasında etkili olan önemli unsurlardandır. Zira Türkler, inandıkları Göktanrı ile İslamiyet’teki Allah (c.c.) inancı arasında benzerlik kurmuşlardır. Ayrıca Türkler ahiret inancına sahiplerdi. İslamiyet’teki cihat ve cihadın ahirette sağlayacağı mükâfat, Türklerin ideallerine, alplik ülküsüne ve gaza ruhuna uygundu. Bu nedenle Türkler İslamiyet’i benimsemekte zorlanmamışlardır. Müslümanlarla kurulan olumlu ilişkiler, onların ticaretteki güzel ahlakı, dürüstlüğü ve mutasavvıfların İslam’ın ahlak ilkelerine vurgu yaparak giriştikleri tebliğ faaliyetleri de bu konuda etkili olmuştur.

Bu parçada, İslamiyet’in Türkler arasında yayılması ile ilgili aşağıdakilerden hangisinin etkisine değinilmemiştir?

A) İslam inancı ile Türklerin önceki inançları arasında benzerliklerin bulunması
B) Müslüman sufilerin, Türkler arasında İslam’ı yayma
faaliyetleri
C) Müslümanlarla Türkler arasındaki ticarî münasebetler
D) İslam’ın Türklerin ahlak anlayışına uygun olması
E) İslam’ın inanç konusunda müsamahalı olması

Soru 7

“Kim Allah’a ve Peygamber’e itaat ederse, işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve salihlerle (iyi kimselerle) birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır.” (Nisâ suresi, 69. ayet.)

Aşağıdaki ayetlerden hangisi içerik bakımından bu ayetten farklıdır?

A) “Bunlar Allah’ın sınırlarıdır. Kim Allah’a ve peygamberine itaat ederse Allah onu, altından ırmaklar akan cennetlere koyacaktır, orada devamlı kalıcıdırlar; işte büyük kazanç budur.” (Nisâ suresi, 13. ayet.)
B) “Allah’a ve resulüne itaat eden, Allah’a itaatsizlikten korkan, O’na saygısızlıktan korunanlar var ya, işte asıl kazananlar bunlardır!” (Nûr suresi, 52. ayet.)
C) “Ey iman edenler! Size hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah’ın ve Resul’ünün çağrısına uyun ve bilin ki, Allah kişi ile kalbi arasına girer. Yine bilin ki, onun huzurunda toplanacaksınız.” (Enfâl suresi, 24. ayet.)
D) “Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım, bana dua ettiğinde dua edenin dileğine karşılık veririm. Şu halde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulalar.” (Bakara suresi, 186. ayet.)
E) “Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, resule itaat edin ve yaptıklarınızı boşa çıkarmayın.” (Muhammed suresi, 33.ayet.)

Soru 8

Gençlik yılları boyunca tefsir, fıkıh, hadis, tasavvuf, matematik, astronomi, felsefe, edebiyat ve dil dersleri almıştır. Ankara’da Kara Medrese’de müderrislik yapmıştır. Tasavvuf eğitimini Somuncu Baba’dan almıştır. Tasavvuf ile diğer ilimleri birleştirerek yeni bir bakış açısı oluşturmuştur. Anadolu’da siyasi karışıklıkların olduğu bir ortamda, halkı ahlaki yönden diriltmeye çalışması Osmanlı Devleti’nin yeniden ihyasını sağlamıştır. Orta Asya’dan gelen Türk göçerlerin yerleşik hayata geçmesini sağlamış, böylece Anadolu Türk birliğinin tesisinde ve Anadolu’nun iktisadi bakımdan gelişip kalkınmasında önemli bir role sahip olmuştur.

Bu parçada tanıtılan mutasavvıf aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ahi EvranB) Yunus EmreC) Ahmet Yesevi
D) Hacı Bektaş-ı VeliE) Hacı Bayram-ı Veli

Soru 9

(I) Tasavvuf ehli olan derviş, sufi ve erenler İslamiyet’in Horasan, Anadolu ve Balkanlar’da yayılmasında, özellikle göçebe Türklerin İslamlaşmasında etkili rol oynadılar. (II) Sınır boylarında ve stratejik mevkilerde mücahitler için yapılmış kale mahiyetindeki ribatlar, İslamiyet’in Maveraünnehir ve Horosan’da güç kazanmasından sonra yeni bir işlev kazandı. (III) Derviş, sufi ve eren adı verilen mutasavvıflar zamanla ribatlarda İslam’ı yayma faaliyetlerine başladılar. (IV) Askerî eğitim ve hazırlıkların yerini zikir ve dinî eğitim aldı. (V) Tekke, zaviye ve kervansaraylarda bulunan sufiler sayesinde Türkler İslamiyet’i kabul etmekle kalmayıp, İslam’a hizmet için askerî, sosyal, dinî ve fikrî her alanda etkin faaliyet gösterdiler.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisinde tanımlama yapılmıştır?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

Soru 10

Selçuklular, İslam âleminde yeniden birliği sağladılar ve İslam medeniyetine bilgi ve yetenekleriyle birçok katkıda bulundular. Yeni Selçuklu Devleti’nin kuruluşunun neticelerinden biri de Anadolu’nun fethi ve Türkleşmesidir. Bu hadise Malazgirt Zaferi’nin ardından büyük bir Türk nüfusunun Anadolu’ya göçmesi ile mümkün olmuştur. Anadolu’ya ikinci bir göç dalgası da Moğol istilası nedeniyle yaşanmıştır. Bu göçlerle başlayan süreç neticesinde Selçuklular zamanında Anadolu, Osmanlılar zamanında ise Anadolu’nun bir uzantısı olan Balkanlar’da İslamiyet yayılmıştır.

Buna göre, Selçuklu Devleti’nin kuruluşunun aşağıdaki gelişmelerden hangisi üzerinde etkili olduğu söylenemez?

A) Moğol istilasının yaşanması
B) Anadolu’da İslam’ın yayılması
C) Anadolu’nun Türk yurdu olması
D) Müslümanların birliğinin sağlanması
E) Türklerin İslam medeniyetine katkısı

Soru 11

“Kim Allah’a ve Peygamber’e itaat ederse, işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve salihlerle (iyi kimselerle) birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır.” (Nisâ suresi, 69. ayet.)

Ayetin asıl konusu nedir?

A) Allah’ın (c.c.) verdiği nimetler
B) Allah’a (c.c.) ve Peygamber’e itaat
C) Salih kimselerle arkadaşlığın önemi
D) Ahiretteki yüksek mertebeler
E) Kimlerin cennete gideceği

Soru 12
.......... Anadolu’ya göç eden Türkleri konuk ettiler, ihtiyaç sahiplerine yardımcı oldular. Mesleği olan Türkler için iş yerleri açarken, mesleği olmayanlara mesleki eğitim verdiler. Halkın dinî eğitimiyle ilgilendiler. Genç işçilere alçak gönüllülük, sosyal dayanışma, özveri, ustaya itaat gibi esnaf lonca örgütünün gerektirdiği bir ahlak eğitimi verdiler. Cami, medrese ve zaviyeler inşa ettiler. Selçuklu ve Osmanlıların kuruluşunda; Horasan, Anadolu ve Balkanlar’da İslam’ın yayılmasında ve İslam medeniyetinin gelişmesinde önemli görevler ifa ettiler.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) AhilerB) YarenlerC) Dervişler
D) ErenlerE) Sufiler

Soru 13

“Kim Allah’a ve Peygamber’e itaat ederse, işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve salihlerle (iyi kimselerle) birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır.” (Nisâ suresi, 69. ayet.)

Aşağıdakilerden hangisi bu ayetten çıkarılacak ilkelere uygun bir davranış değildir?

A) Allah’ın (c.c.) nimetlerine şükretmek
B) Allah’ın (c.c.) buyruklarına itaat etmek
C) Allah’ın (c.c.) Peygamberini örnek almak
D) Allah’ın (c.c.) yasakladığı şeyleri terk etmek
E) Allah’ın (c.c.) her şeyi affedeceğini düşünmek

Soru 14

“Kim Allah’a ve Peygamber’e itaat ederse, işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve salihlerle (iyi kimselerle) birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır.” (Nisâ suresi, 69. ayet.)

Bu ayette aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Dürüst davranan ve gerçeği tasdik eden kimselere
B) Allah’a (c.c.) ve Hz. Peygambere itaat eden kimselere
C) Allah’ı (c.c.) ve Hz. Peygamberi inkâr eden kimselere
D) Dine ve dünyaya yönelik faydalı işler yapan kimselere
E) Allah (c.c.) yolunda ve din uğrunda savaşırken ölen
kimselere

Soru 15

Aşağıdakilerden hangisi, İslamiyet'in Anadolu'ya yayılmasında, özellikle göçebe Türklerin İslamlaşmasında etkili rol oynamışlardır.

A) MuhaddislerB) FakihlerC) Müfessirler
D) MutasavvıflarE) Mütekellimler

Soru 16

Aşağıdaki âlimlerden hangisi daha çok mutasavvıf yönüyle tanınmaktadır?

A) Ebu HanifeB) MaturidiC) Eş'ari
D) ŞafiiE) Sarı Saltuk

Soru 17

İmam Şafiî usul konularını ele almış ve hukuk metodolojisiyle ilgili bir eser kaleme almıştır. Şafii mezhebinin temellerini oluşturan bu meşhur kitabın adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) MakalatB) MesneviC) er-Risale
D) Fıkh-ı EkberE) Divan-ı Hikmet

Soru 18

Aşağıdaki bilgilerin hangisi İmam Eş'ari'yle ilgili değildir?

A) Kelam ve itikadi mezhepler alanında çalışmalar yapmıştır.
B) Kendini ilme vermiş, mütevazı ve dindar bir hayat yaşamıştır.
C) İnançla ilgili iki yaygın mezhepten biri onun adıyla anılmaktadır.
D) Bir ara Basra'da yaygın olan mutezile mezhebini benimsemiştir.
E) Kitabu't-Tevhid ve Te'vîlâtü'l-Kur'an adlı kitaplar kaleme almıştır.

Soru 19

I. Şiilere göre on iki imamdan biridir.
II. Eşarilik mezhebi onun adıyla anılmaktadır.
III. Siyasetten uzak durmuş ve ilimle uğraşmıştır.

Numaralanmış bilgilerden hangileri Cafer-i Sadık hakkındadır?

A) Yalnız I.B) Yalnız II.C) I ve II.
D) I ve III.E) II ve III.

Soru 20

I. Kitabu't-Tevhid ve Te'vîlâtü'l-Kur'an adlı eserleri kaleme almıştır.
II. Türklerin İslam anlayışlarında en etkili olan âlimlerden biridir.
III. Devrinin seçkin âlimlerinden özellikle Hammâd b. Ebu Süleyman'dan ders almıştır.

Numaralanmış bilgilerden hangileri Ebu Hanife'yle ilgili değildir?

A) Yalnız I.B) Yalnız II.C) I ve II.
D) II ve III.E) I, II ve III.
Seçilen
Soru
Sayısı
0
123
3 Sayfada Toplam 49 soru listeleniyor