Aşağıdakilerden hangisi Atatürk inkılabının özelliklerinden biri değildir?
Bir ülkede çağın ihtiyaçlarına cevap veremez durumda kalmış olan kurum ve kuralları zorla, kökten ve ani bir değişikliğe tabi tutarak yerine yenilerinin getirilmesine ne denir?
Ülkedeki insanların hukuk önünde eşit olması, kişilere asaletlerine unvan ve servetlerine göre ayrıcalıklı davranılmaması daha çok Atatürk’ün hangi ilkesiyle ilgilidir?
Bir ülkede çağın gerisinde kalmış kurumların tamamen ortadan kaldırılmadan iyileştirilmesine ne ad verilir
Atatürk ilkelerinden inkılapçılık daha çok aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
Amasya Genelgesinde “Halkın bağımsızlığını, gene Halkın azim ve kararı kurtaracaktır.” ifadesinin yer alması aşağıdakilerden hangisinin gerçekleştirileceği konusunda bir işaret sayılır?
Soyadı kanununun çıkartılarak lakap ve unvanların kullanılmasının yasaklanması Atatürk’ün hangi ilkesiyle daha çok ilgilidir?
“Devletin dini islamdır.” ibaresinin 1924 Anayasası’ndan çıkartılması aşağıdakilerden hangisini sağlamak amacıyla yapılmıştır?
Atatürk döneminde çok partili siyasal hayata geçiş denemelerinin kısa sürede sonuç vermemesinin en önemli nedeni nedir?
Atatürk ilkeleri devletin nitelikleri olarak hangi Anayasada yer almıştır?
Mustafa Kemal ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?
Savaşın en önemli nedenlerinden olan ve Fransız İhtilali (1789) ile birlikte ortaya çıkan milliyetçilik akımı birçok ulus üzerinde etkili olmuştur. Milliyetçilik akımından etkilenen ulusların millî devlet kurma istekleri doğrultusunda bağımsızlık savaşları başlamıştır. Savaşın diğer bir nedeni ise sömürgecilik yarışıdır. Sanayi İnkılabı’nın getirdiği ham madde ve pazar bulma yarışı, sömürgeci devletler arasında büyük bir rekabet başlatmıştır. Devletler arasındaki mücadele, silahlanma yarışına ve bloklaşmaların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Bu bilgiye göre, I. Dünya Savaşı öncesinde devletlerarası bloklaşmanın ortaya çıkmasının nedeni aşağıdakilerden hangisi olamaz?
I. ÇanakkaleII. SuriyeIII. Kafkas
Yukarıda verilen cephelerden hangileri I. Dünya Savaşı’nda, Osmanlı Devleti’nin taarruz amaçlı açtığı cepheler arasında yer alır?
Aşağıdaki devletlerden hangisi Paris Barış Konferansı’na katılmamıştır?
I. ArnavutlukII. Batı TrakyaIII. On İki Ada
Yukarıda verilen topraklardan hangilerini Osmanlı Devleti Balkan Savaşlarında kaybetmiştir?
I. Dünya Savaşı’nda yaşanan;
I. Rusya’da Bolşevik İhtilali’nin çıkması,II. ABD’nin savaşa katılması,III. Bulgaristan’ın savaşa katılması,
gelişmelerinden hangileri İtilaf Devletleri’nin lehine sonuçlanmıştır?
Aşağıdaki antlaşmalardan hangilerinin esasları Paris Barış Konferansı’nda belirlenmemiştir?
I. Dünya Savaşı’nda, İngiltere’nin Araplarla iş birliği yapmak için imzaladığı gizli antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?
Wilson İlkeleri’nde yer alan;
I. galip devletler, mağlup devletlerden toprak ya da savaş tazminatı almayacak,II. diplomaside açıklık olacak,III. uluslar kendi geleceğini belirlemede karar hakkına sahip olacak
maddelerinden hangileri imparatorlukların parçalanmasında etkili olmuştur?
I. Dünya Savaşı sonunda Avusturya ile Saint Germain Antlaşması imzalandı. Antlaşmaya göre; Çekoslovakya ve Yugoslavya bağımsız oldu, Avusturya’da zorunlu askerlik kaldırıldı, Avusturya ordusuna sınırlamalar getirildi ve Avusturya’nın savaş tazminatı ödemesi kararlaştırıldı.
Buna göre Avusturya ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisine ulaşılamaz?