MESLEK DALLARINI TANIYALIM
Süs Bitkileri
MESLEK DALININ TANITIMI

Meteorolojik olaylar, insanoğlunun yaşamını ilk çağlardan itibaren etkilemiş, insanlar günümüze kadar atmosferde olup biten olayların nedenlerini zamanın koşullarına göre inceleyip araştırmışlardır. Bu amaçla da çeşitli gözlem ve incelemeler yaparak hava olaylarını önceden tahmin edebilme yollarını bulmaya çalışmışlar, bunların olumlu etkilerinden faydalanma, olumsuz etkilerinden de kurtulma ve korunma yollarını aramışlardır. Meteoroloji, insanlık tarihi kadar eski bir bilim olmasına karşın, gerçek kimliğine 19. yüzyıl sonlarına doğru kavuşmuştur. İlk meteorolojik haritalar 1869 yılında Prof. Cleveland Abbe ve Alexander Buchan tarafından yapılmıştır. 1882 yılında Elias Loomis, ilk dünya yağış dağılım haritasını, 1887 yılında Dr Julius Hann ise ilk meteoroloji atlasını hazırlamışlardır. Hava olaylarını takip eden ilk uygarlık Mısırlılardır. Mısırlılar, Nil Nehri çevresinde tarım yapmışlardır. Tarımsal faaliyetlerini düzenlemek ve sürdürmek amacıyla hava olaylarını takip etmişlerdir.

Eski dönemlerde Türkler de göçebe yaşamı sürdükleri için hava olaylarıyla ve mevsimlerle fazlasıyla ilgili olmuşlardır. Türk boyları, yaz mevsimlerinde serin yaylalara çıkmış, kış mevsiminde dağların eteklerindeki ovalarda ve daha sıcak bölgelerde yaşamışlardır. Bu yüzden hava olayları onları önemli ölçüde etkilemiş, yaşamlarını meteorolojik şartlara göre düzenlemişlerdir. Bu etkilenme günümüzde de devam etmekte ve bazı insanların göçebe yaşamalarına neden olmaktadır. Atmosfer içinde oluşan sıcaklık değişimlerini, rüzgâr, yağmur, kar, dolu, yıldırım gibi olayları inceleyen, hava olayları tahminleri yapan hava bilgisine meteoroloji denir.

Meteoroloji uzmanları; uydulara takılan çeşitli araçlar, meteoroloji balonları ve meteoroloji istasyonlarında yapılan ölçümlerle hava olaylarını inceler, gözlemler ve elde ettikleri verilerden sonuçlar çıkarırlar. Bu veriler ışığında gelecek günlerin hava tahminlerini yaparak meteorolojik olayları önceden bilmemizi sağlarlar. İnsanların değişik çevre ve iklim koşullarına uyum sağlama kapasiteleri yüksektir. Buna rağmen meteorolojik olayların önemli değişiklikler göstermesine karşı savunmasız kaldıkları da bilinen bir gerçektir. İnsanlar havanın çok sıcak, çok soğuk veya çok nemli olduğu durumlardan etkilenirler.

Günümüzde meteorolojik hizmetler tamamen bilimsel yöntemlerle ve uluslararası iş birliği içerisinde yürütülmektedir. Bugün dünyada, 24 saat sürekli çalışan on bin civarında kara istasyonu, açık denizlerde görev yapan altı binden fazla gözlem gemisi ve yüksek hava sondajları yapan binden fazla meteoroloji istasyonu vardır.

Meteoroloji alanında klasik gözlemler yapılmakla birlikte, bazı istasyonlarda otomatik gözlem sistemleri faaliyete geçmiş durumdadır.

Otomatik gözlem sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte verilerin doğruluğu ve uluslararası standartlara uygunluğu kontrol edilecek ve gözlem sistemlerini sürekli çalışır durumda bulunmaları sağlanacaktır. Hâlihazırda alandan mezun olanlar hem rasat hem de tahmin işini yürümektedirler. Bu alan geleceğin stratejik alanlarından biri olacaktır. Ulaştırma, denizcilik, çevre, tarım, adalet, orman, sağlık, sanat, savunma, enerji, spor ve turizm sektörlerinin gelişmesine ve küresel ısınma ve doğal afetlerin zararlarının artması vb. gelişmeler çerçevesinde bu alandan mezun olacak nitelikli yardımcı teknik personele olan ihtiyaç artacaktır.

İnsanlık var olduğu sürece, özellikle doğal felaketlerin artış göstermeye başladığı önümüzdeki yüzyıllarda meteoroloji hakkında bilgi edinmek sürekli bir ihtiyaç olacaktır.

Aynı atmosfer içinde yer alan ülkemizin de uluslararası teknolojik gelişme ve iş birliğinden uzak kalması düşünülemez. Bu amaçla ülkemizde dünya standartlarına uygun teknik donanım ve yabancı dil bilgisine sahip meteorolojik gözlem, yorum ve tahmin yapabilecek teknik elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.


MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


Bu mesleği seçen elemanların;

 Görme ve işitme bakımından sağlıklı,

 Fen bilimlerine (özellikle fizik bilimine) ilgili ve bu alanda başarılı,

 Dikkatli, tedbirli ve sabırlı,

 Sorumluluk duygusu gelişmiş,

 Vardiya sisteminde ekiple beraber ve gerektiğinde bağımsız olarak çalışabilen,

 Çabuk ve doğru karar verebilen,

 Bilgisayarı ve ilgili yazılımları kullanabilen,

 Rutin ve rutin olmayan, üst düzey görevleri yerine getirebilen,

 Meteorolojik hizmetlerin kamuoyuna sunulmasına ilgili,

 Coğrafya bilgisine sahip,

 Zihinsel sorgulama yapabilen ve analitik düşünebilen,

 Doğru gözlemler ve yapabilen ve kayıtlar tutabilen,

 Sistemli ve bağımsız çalışabilen,

 Grup çalışmasına yatkın,

 Sürekli eğitim ve gelişime açık olmaları gerekir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


​Meteoroloji alanında eğitim alan bireyler; çalışmalarını hem iş yeri ortamında hem de açık alanda yürütürler. Meteoroloji alanında çalışanlar diğer çalışanlarla etkileşimde bulunarak işlerini eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır.

Meteoroloji teknisyenleri iş yeri ortamında çalışmakla birlikte, görevleri gereği her türlü hava olaylarını gözlemek ve rapor etmek için açık alana çıkmaları gerekir. Görev normal mesai ile sınırlı olmayıp nöbet usulü esasıyla 24 saat devam etmektedir.

Düzenli yıllık izin kullanma imkânı kısıtlıdır. Meteoroloji iş yerleri ve istasyonlarda haberleşme amaçlı modeller kullanılmaktadır. Çoğu zaman yalnız veya ekiple beraber çok az denetim altında çalışırlar. Rasat zamanlarında olumsuz hava koşullarına maruz kalabilirler.


İŞ BULMA İMKÂNLARI


Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatlarında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde, Elektrik İşleri Etüt İdaresi ve Tarım Bakanlığında ve özel hava yolu şirketlerinde çalışma imkânı mevcuttur. Özel sektörde iş bulma imkânı kısıtlıdır.

Mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavını kazandıkları takdirde öncelikle Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün teknik hizmetler sınıfında, kamunun çeşitli alanlarında görevlendirilmek- tedirler.


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


Ülkemizde son dönemde meydana gelen doğal afetler insanların meteoroloji alanında biraz daha dikkatli olmaları gereğini ön plana çıkarmış ve ilgili meslek mensuplarına olan talep artmıştır.

Meslek eğitimi, meslek liselerinin meteoroloji programında verilmektedir.

Alanında eğitim ve kariyer imkânı kısıtlıdır. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında 12. sınıfını bitirip diploma almaya hak kazanan öğrenciler AÖF programlarına ve alan dışı lisans ve ön lisans programlarına gidebilirler. Zaman zaman hizmet içi eğitim kurslarına katılarak mesleki alanda uzmanlaşabilirler. Mezunlar çalışma hayatlarının yanı sıra yükseköğretimlerinde de büyük oranda başarılı olduklarından hem kendilerinin hem de görev yaptıkları kurumların eğitim seviyesini yükseltmektedirler.


ALANDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK DALLARI