I. Bildiklerimizin sınırı var mıdır? II. Varlık var mıdır? III. Evrenin ana maddesi nedir?IV. İnsan ahlaki eylemde bulunurken özgür müdür?V. İnsanlar neden ve nasıl unutur?
Öncüllerden hareketle aşağıdaki seçeneklerden hangileri felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir?
Filozof felsefi soruları sorarken akla ve mantık ilkelerine uygun cevaplar da üretmelidir. Öncelik varlığı anlamak için doğru soruları sormaktadır. Yani soru sormak önemli ama bunun yanında akla ve mantığa uygun cevaplar bulmak da gereklidir. Her soru için farklı cevaplar verilebilir. Aynı zamanda her cevap yeni sorular da ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla iki bin beş yüz yıllık felsefe tarihi, dinamizmini kaybetmeden varlığını sürdürmektedir.
Parçada aşağıdaki yargılardan hangisi vurgulanmıştır?
Şu an sizin için önemli olan nedir? diye sorulsa açlığın sınırında olan bir kişi “yiyecek” der. Sıcaktan bunalan bir kişi “serinlik” der. Kendisini yalnız hisseden birisi, “başka insanlarla beraber olmak” der. Acaba tüm bu ihtiyaçlar karşılansa, yine de tüm insanları ilgilendiren başka şeyler var mıdır? Evet, her şeyin ötesinde, insanların ihtiyaç duyduğu başka bir şey vardır: “İnsanlar, kim olduklarını ve neden yaşadıklarını bilmek” isterler. Bu isteklerini karşılamak için de felsefi bir tavra ihtiyaç duyarlar.
Bu parçaya göre felsefeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Felsefe ne işe yarar sorusunu soran öğrencileri artık garipsemiyorum. Çünkü bizler Modern Çağ' ın ruhsuzlaştırdığı insanlarız. Saatlerce bilgisayar, televizyon ve sosyal medya ile meşgul olup sonucu hiçlik olan bu eylemlerimizi hiç sorgulamayız. Haşlanan kurbağa misali haşlanırız da yine de fark etmeyiz. Sürekli bizim yerimize karar veren bizi belirleyen erkler (yöneticiler-iktidar) yaratırız ama bilgelik konusunda burnumuzdan kıl aldırtmayız. Çünkü hayatımızdaki felsefeden uzaklaşıldığı için hepimiz kendisini bilge sanan cahillere dönüştük.
Parçadan hareketle felsefe ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Politzer söyle der: “Bazıları başarmak için başarı koşullarının gerçekleşmesinin yeterli olduğunu sanır. Yanlıştır, çünkü bu koşulları gerçekleştirmeyi bilmek de gerekir. Ve işler karmaşıklaştıkça, ne yapacağını bilmek, daha büyük önem kazanır.”
Parçadan hareketle felsefe ve yaşam ilişkisine dâir aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılır?
“Günlük yaşantımızda hemen her gün problemlerle karşılaşırız. Bu problemler karşısında nasıl tavır takınacağımız ise problemin çözümü üzerinde belirleyicidir. İşte bu tavrı oluşturmakta felsefenin, felsefi bakış açısının rolü önemlidir. Bu düşünüş biçiminin özelliklerini, sorgulamayı, şüphe duymayı, eleştirel bakabilmeyi, tutarlı, sistemli, rasyonel, refleksif tavır takınmayı benimsememiz problemleri doğru çözüme ulaştıracaktır.”
Buna göre aşağıdakilerden hangisi felsefi tavra uygun bir davranıştır?
Başlangıçta bütün bilimler felsefenin içinde yer alıyordu. Filozof pek çok konuda bilgi sahibi olan, bütün bilgileri sentezleyerek bir hayat görüşüne ulaşmış olan kişiydi. Birçok konuda kitap yazan ve bu kitapları yazıldığı bilim alanlarında otorite kabul edilen Aristoteles, bu filozof karakterine bir örnektir.
Bu parçadan hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Birçoğumuz yaşamın amacı nedir? Bir bilgiyi doğru ya da yanlış kılan şey nedir? İnsan, eylemlerinde özgür müdür? gibi felsefi soruları hayatımızın akışı içinde sorarız. Bu soruların cevabını ancak felsefi bir düşünüşle bulabiliriz.
Buna göre felsefi düşünüşün insana katkısı aşağıdakilerden hangisidir?