SORU BANKASI Filtrele

Özel Koşullarda Manevra Ünite / Modül Soruları


Soru 1

Haftalık kontrollere ilave olarak acil durum dümen kumanda yöntemlerini uygulama alışkanlığı sağlanması için en az 3 ayda bir Acil Durum Dümen Talimi yapılmalıdır.

Doğru      Yanlış

Soru 2

SOLAS gereği, geminin dümen sisteminin çalıştırılmasını ve bir sistemden diğerine geçiş yöntemlerini sadece makine personeli bilecektir.

Doğru      Yanlış

Soru 3

Görevli personel dümen dairesine gider ve haberleşme imkânlarını kullanarak köprü üstü ile iletişim sağlar. Bu haberleşme imkânlarından acil durum telefonu bir dış güç kaynağına ihtiyaç duymaksızın manyeto ile güç üreterek çalışan telefondur.

Doğru      Yanlış

Soru 4

Follow Up Sistemin çalışmadığını fark eden serdümen ilk olarak seçici sviç veya düğmeyle Non-Follow Up Sistemini devreye almalıdır.

Doğru      Yanlış

Soru 5

Acil dümen durumu; ana makine arızası durumu durumunda ortaya çıkabilir.

Doğru      Yanlış

Soru 6

Oto pilot üzerinde bulunan bir anahtar tarafından Non follow up (NFU) durumuna getirildiği zaman feed back birimi devreye girer.

Doğru      Yanlış

Soru 7

Buzlanma oluşmamış alternatif bir rota varsa ve bu rota yolu uzatacaksa buza girilmelidir.

Doğru      Yanlış

Soru 8

Takip eden gemi, buzkıran durduğunda ve tornistan yapmaksızın ileriye doğru gidemediği durumda, uygun işaretleri verir ayrıca telsiz ile de bilgilendirir.

Doğru      Yanlış

Soru 9

Rüzgâr hızı 6 kuvvetinin üzerin çıktığında ve hava sıcaklığı yaklaşık -2 °C´nin daha da altına düştüğünde buzlanma birikiminin hızı devamlı olarak azalacaktır.

Doğru      Yanlış

Soru 10

Açık buzda, geminin buzlara çarpmayacağı kesin olduğu durumlarda, gemi 6-7 knt´luk bir hızla seyredebilir. Buz oluşumu 4/10 olduğu zaman, 8 knt´luk bir hızla seyir yapabilmesi ve her 1/10 oranındaki buz oluşumu için gemi hızının 1 knt düşürülmesi, genel bir kuraldır.

Doğru      Yanlış

Soru 11

Buzkıran ağır yol ile buzda bir kanal açtığında kanal buzkıranın eninden % 60-70 daha geniştir.

Doğru      Yanlış

Soru 12

ileri yol alan bir gemide kıç omuzluk rüzgârı genelde geminin kıçını rüzgâr altına doğru savururken başını rüzgâr üstüne doğru savurur.

Doğru      Yanlış

Soru 13

Pruva rüzgârları, ileri yol alan gemilerin su içinde durgun havada yaptıkları hızda bir artış ortaya çıkartırlar.

Doğru      Yanlış

Soru 14

Dümen tutulacak rotayı bulmak için genel bir kural olarak önleme açısı, rüzgâr iskeleden eserken gidilmek istenen rotaya eklenir, sancaktan eserken çıkartılır.

Doğru      Yanlış

Soru 15

Bir geminin düşme açısının değeri, rüzgârın tekneye görece değiş hızına, rüzgâr yüzünün büyüklüğü ile gemi boyuna dağılımına su çekimi değerine bağlı olarak belirlenir.

Doğru      Yanlış

Soru 16

Rüzgâr, manevra yapan bir gemiyi etkileyen etmenlerin en önemlilerinden biridir. Çünkü hem tümüyle kullanıcısının denetimi sonucu ortaya çıkar hem de her an yönü ve kuvveti değişebilir.

Doğru      Yanlış

Soru 17

Baştan gelen akıntı dümen dinleme kabiliyetini azalttığı gibi yere göre azami bir sürat yaparak geminin istenilen rotada tutulmasını imkânsız kılar.

Doğru      Yanlış

Soru 18

Bir rıhtıma akıntıyı kıçtan alarak yanaşmak için gemiyi makul bir yaklaşma açısında tutmak gerekir.

Doğru      Yanlış

Soru 19

Nehir ve kanallarda rıhtımlar, hâkim akıntı istikametine paralel olarak tasarlanır.

Doğru      Yanlış

Soru 20

Nehir ve kanallarda hâkim akıntı orta kesitte daha istikrarlı olur. Buna ilaveten akıntı kanalın yapısı gereği geniş bir açıyla kıvrıldığında ilk etapta hızında bir artış meydana gelir.

Doğru      Yanlış
Seçilen
Soru
Sayısı
0
12
2 Sayfada Toplam 27 soru listeleniyor