MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi
ALANIN TANITIMI

Türkiye’de ayakkabı ve saraciye sanayi, iç ve dış ticaret hacmi ile pek çok kişiye istihdam yaratmaktadır. Sektör, bugün mevcut kapasitesi ile ülkemiz ihtiyacını tamamıyla karşılayabilecek ve ihracat yapabilecek düzeydedir.

Ayakkabıcılıkta;

 Terlikler,

 Botlar (sanayi, güvenlik ve askerî),

 Çocuk ayakkabıları,

 Kadın ayakkabıları,

 Erkek ayakkabıları,

 Spor ayakkabıları,

 Ayakkabı yan sanayi ürünleri üretilir.



Saraciyede;

 Seyahat çantaları, spor çantaları ve bavullar (kasalı-kasasız),

 Kasalı-kasasız okul evrak çantaları,

 Kadın çantaları, el portföyleri,

 Para çantaları, cüzdanlar, portmoneler,

 Askılı, askısız erkek el çantaları,

 Kasalı- kasasız müzik alet kutuları, mücevher ve kıymetli cihaz kutuları (bilgisayar vb.),

 Bel kemeri, saat kayışları,

 Koşum ve eğer takımları, tasmalar,

 Avcılık ve spor malzemeleri,

 Büro malzemeleri, sümen takımları, dosyalıklar, kalemlikler, bloknotlar, ajandalar vs.

 Hediyelik eşya, süs eşyaları, anahtarlıklar ve diğer benzeri eşyalar üretilir.



Ayakkabı ve saraciye teknolojisi deri, tekstil, metal, plastik gibi birçok alanla ilişkilidir.

Ayakkabı ve saraciye üreten işletmeler üretim teknolojileri açısından iki grupta tanımlanmaktadır.



 Tamamen makineleşmiş işletmeler

 Yarı makineleşmiş işletmeler



Yakın tarihe kadar ayakkabı ve saraciye üretimi, babadan kalma bir el sanatı olarak varlığını sürdürmüştür. 1950’li yıllardan itibaren küçük sanayi görünümü kazanmaya başlamıştır. 1970’li yıllarda sanayileşme çabalarına karşın sanayileşme süreci gerçek anlamda tamamlanamamıştır. 1980’li yıllarda, ayakkabı ve saraciye alanında oldukça ciddi sayılabilecek makine parkı yatırımları yapılmıştır. Bu dönemde alanın yaklaşık % 15’i sanayileşme sürecini tamamlamıştır.

Türkiye’de günümüzde ayakkabı sektörünün toplam yatırımlar içindeki payı %2 düzeyindedir. Genel olarak üretim girdilerinin % 30’u ithal, % 70’i ise yerlidir. Alan % 90 iç piyasaya, % 10 ihracata yönelik çalışmaktadır. (İspanya, Portekiz gibi Avrupalı üreticilerle rekabet edebilecek büyük bir kapasiteye sahip olan sektörün ihracatı, mevcut üretim potansiyeline göre oldukça yetersizdir.) Ayakkabıcılık alanı İstanbul, İzmir, Konya, Adana, Gaziantep, Bursa, Ankara olmak üzere 7 ilde yoğunlaşmıştır.

Saraciye alanı, İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Adana, Gaziantep, Bursa gibi illerde yoğunlaşmıştır.


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MYK - MESLEKI YETERLILIK KURUMU ( HALK EĞITIM )  / [Adalet]   [Ahşap Teknolojisi]   [Aile ve Tüketici Bilimleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Sekreterlik]   [Çalışma Hayatı]   [Çevre Koruma]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [Diş Protez]   [Eğlence Hizmetleri]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-elektronik Teknolojisi]   [Elektrik ve Enerji]   [Endüstriyel Otomasyon]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı (deniz Araçları Yapımı)]   [Gıda Teknolojisi]   [Giyim Üretim Teknolojisi]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [Havacılık]   [Hayvan Sağlığı]   [Hayvan Yetiştiriciliği]   [Hukuk]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kâğıt Üretim Teknolojisi]   [Kimya Teknolojisi]   [Kişisel Gelişim ve Eğitim]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Madencilik ve Maden Çıkarma]   [Makine Teknolojisi]   [Matbaa]   [Metal Teknolojisi]   [Metalurji Teknolojisi]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Müzik Aletleri Yapımı]   [Müzik ve Gösteri Sanatları]   [Ormancılık]   [Okuma Yazma]   [Öğretmenlik ve Öğretim]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo Televizyon Alanı]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Sağlık]   [Sanat ve Tasarım]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Spor]   [Tarım Teknolojileri]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yabancı Diller]   [Yenilenebilir Enerji]   [Yer Bilimleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Bahçecilik]