MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
Kuyumculuk Teknolojisi
ALANIN TANITIMI

Günümüzde altın; kolay işlenebilirliliği, aşınmaması, elektriği ve ısıyı kolay iletmesi gibi özellikleriyle elektronik, iletişim, havacılık ve ilaç sanayisinde çokça kullanılmaktadır. Ayrıca alerji yapmadığı için tıp alanında da altından yoğun bir biçimde yararlanılmaktadır.1970’li yıllardan itibaren dünya altın madenciliği hızla büyümüş ve dünya altın üretimi son yirmi beş yılda yaklaşık olarak ikiye katlanmıştır. Bu gelişmeler sonucunda, bilinen altın cevherlerinin işletilmesi devam ederken, yeni altın yataklarının bulunması için de dünyada yoğun bir arama ve yatırım dönemi başlamıştır.

Dünyada toplam işletilebilir altın rezervi 42 500 tondur ve bunun % 65’i dünya altın üretiminde ilk sıraları paylaşan ABD, Kanada, Avustralya ve Güney Afrika’da bulunmaktadır. Dünya altın üretiminin % 53’ü bu dört ülkede yapılmaktadır. 1980 yılına göre üretim artışı, ABD’de 13 kat, Avustralya’da 18 kat ve Kanada’da 3,5 kat olarak gerçekleşmiştir.

Dünya altın talebinde Hindistan, ABD, Suudi Arabistan ve Çin ile birlikte Türkiye ilk sıraları paylaşmaktadır. Dünyanın tüm kıtalarında 24 ülkede, 2002 yılında 2530 ton altın üretilmiştir. Dünyanın en büyük altın takı üreticisi ve ihracatçısı İtalya’nın kullandığı saf altın miktarı 450 tondur.

Türlü nedenlerle tarihin ilk çağlarından günümüze kadar insanlar takıya büyük önem vermişlerdir. Bu anlamda ülkemizde de kuyumculuğun köklü bir yeri vardır.

Anadolu’ da altın, çok uzun bir süre para olarak kullanılmıştır. Halkımız altını geleceğinin garantisi, güvenilir bir tasarruf ve yatırım aracı olarak görmüştür. Ayrıca ülkemizde halkımızın altına takı ve ziynet eşyası olarak gösterdiği geleneksel ilginin de eklenmesiyle canlı bir altın piyasası oluşmuştur.

Ülkemizin muhtelif yörelerinde geleneksel el işçiliğine dayalı kuyumculuk bugün de varlığını sürdürmektedir. Kars, Erzurum, Trabzon, Sivas, Van, Mardin, Diyarbakır, Mersin, İstanbul gibi illerimiz kuyumculukta önde gelen merkezlerdir. Bu merkezlerin ürettiği burma-hasır-telkari bilezikleri, inci-kehribar gerdanlıkları, örme ve parçalı oyma kemerleri, murassa akarsu gerdanlıkları, tektaş-kazayağı, divanhane çivisi yüzükleri hâlâ revaçtadır.

İstanbul’da Kapalıçarşı, kuyumculuk alanının merkezi olarak yüzyıllardan beri ününü sürdürmektedir.

Boncukçuluk, tespihçilik, mühürcülük, hattatçılık, saatçilik, kalaycılık, sayacılık, kunduracılık, marangozluk, taş ve tahta oymacılığı, dokumacılık, halıcılık, demircilik, bakırcılık gibi kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutmuş Türk el sanatları arasında Kuyumculuk alanı, endüstrileşerek sanayideki yerini almış, ilkel çalışma metotları terk edilmiş, modern teknolojiden yararlanılarak üretimini artırmış, tüm dünya ülkelerine ihraç ettiği kaliteli takı ve mücevherleri dünya pazarlarında aranılan ürünler arasına sokarak Türk ekonomisine hatırı sayılır boyutta döviz girdisi sağlanmıştır.

Son on yılda Türkiye, kuyumculuk alanında sadece iç piyasada değil dış piyasalarda da oldukça aktif bir konuma gelmiştir. Türkiye bugün 6500 ton altın ve 100.000 ton üzerindeki gümüş potansiyeli ile dünyanın sayılı altın ve gümüş üreticileri arasında yer alabilecek bir kapasiteye sahip bulunmaktadır.

Türkiye’nin yıllık ihracatı 110-120 ton has altın civarındadır. Bunu takıya çevirdiğimizde yılda 190 ton civarında takı ihracatı yapılmaktadır. Bu ihracat rakamları Türkiye’yi İtalya’nın arkasından dünyada ikinci sıraya yerleştirmektedir. Dünya kuyumculuk sektöründe ikinci sırada olan ülkemiz bu alandaki hızlı gelişimiyle dünya lideri olmaya adaydır.

Türkiye’de son on yıl içerisinde en hızlı gelişen sektör kuyumculuktur. Bu süre içerisinde sektör istihdamını dörde katlamıştır. Türkiye genelinde kuyumculuk, imalat ve satış yapan yaklaşık 5000 iş yerinde 70 bin kişi çalışırken şimdi bu sayı 250 binlere ulaşmıştır.

Genel bir ortalama yapıldığında kuyumculuk alanının son on yıl içerisinde %50 teknoloji kullanarak kalifiye personelden istifade edip istihdam kapasitesini %300 arttırdığını söyleyebiliriz. Günümüzde çağdaş teknikler ve elektronik aletler vasıtasıyla gayet karmaşık, ince ve hassas çözümlere ulaşan kuyumculuk mesleği, gelişmişliğine rağmen geleneksel yöntemlere bağlı kalarak el işlemeciliği ile yüksek bir işçilik yeteneğine de ihtiyaç duymaktadır. Örneğin bir sadekârın yaratıcı ve yapıcı becerisi henüz hiçbir makine veya bilgisayarla yapılamamaktadır. Bu nedenle de modern fabrikalarda üretimin arttırılabilmesi yine kaliteli, nitelikli ve kabiliyetli insan gücüne dayanmaktadır.


MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


Bu mesleği seçmek isteyenler;

 Gözlerinde herhangi bir özrü (renk körlüğü, şaşılık vb.) olmayan,

 Renk, şekil ve desen algısı yüksek,

 Bir resmin ayrıntılarını akılda tutabilen,

 Çizim yapabilme yeteneğine sahip,

 İş birliği yapabilme, grup çalışmasında bulunabilme özelliğine sahip,

 Dikkatli ve sabırlı,

 Yaratıcı özelliklere sahip kimseler olmalıdır.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Takı imalatçısı genelde atölyelerde ve kuyumcu tezgâhlarında çalışır. Takı imalatçısı işe başlamadan önce kullanacağı tüm araç gereçleri (testere, eğe, kaynak malzemeleri, temizleme malzemeleri, freze motoru ve uçları vb.) tezgâh üzerine hazırlar ve çalışmalarını bu ortamda yapar.


İŞ BULMA İMKÂNLARI


Kuyumculuk teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda kuyumculuk sektöründe; küçük veya büyük ölçekli işletmelerde, sarraflarda vb. yerlerde iş imkânı bulabilirler.


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


Mesleki eğitimini tamamlamış olanlar; meslek yüksekokullarının (2 yıllık ön lisans);

 Kıymetli Taş ve Metal İşlemeciliği,

 Kuyumculuk ve Takı Tasarımı,

 Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşlemeciliği,

 Taş ve Metal İşlemeciliği,

 Uygulamalı Takı Teknolojisi,

 Taş İşlemeciliği,

 Doğal Taş Dekorasyonu bölümlerine sınavsız geçiş hakkına sahiptir.



Fakültelerin (4 yıllık lisans);

 Resim Öğretmenliği (özel yetenek sınavı ile),

 Grafik Öğretmenliği (özel yetenek sınavı ile) bölümlerini okuyarak alan öğretmeni olabilirler.

Ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi’nin heykel bölümlerinde takı tasarım ve üretim eğitimi verilmektedir.

Mesleki eğitim merkezleri; çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk eğitimi merkezleri; yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerinde, Kuyumculuk Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından yatay ve dikey geçişler olabilecektir.


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MYK - MESLEKI YETERLILIK KURUMU ( HALK EĞITIM )  / [Adalet]   [Ahşap Teknolojisi]   [Aile ve Tüketici Bilimleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Sekreterlik]   [Çalışma Hayatı]   [Çevre Koruma]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [Diş Protez]   [Eğlence Hizmetleri]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-elektronik Teknolojisi]   [Elektrik ve Enerji]   [Endüstriyel Otomasyon]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı (deniz Araçları Yapımı)]   [Gıda Teknolojisi]   [Giyim Üretim Teknolojisi]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [Havacılık]   [Hayvan Sağlığı]   [Hayvan Yetiştiriciliği]   [Hukuk]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kâğıt Üretim Teknolojisi]   [Kimya Teknolojisi]   [Kişisel Gelişim ve Eğitim]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Madencilik ve Maden Çıkarma]   [Makine Teknolojisi]   [Matbaa]   [Metal Teknolojisi]   [Metalurji Teknolojisi]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Müzik Aletleri Yapımı]   [Müzik ve Gösteri Sanatları]   [Ormancılık]   [Okuma Yazma]   [Öğretmenlik ve Öğretim]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo Televizyon Alanı]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Sağlık]   [Sanat ve Tasarım]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Spor]   [Tarım Teknolojileri]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yabancı Diller]   [Yenilenebilir Enerji]   [Yer Bilimleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Bahçecilik]