MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
El Sanatları Teknolojisi
ALANIN TANITIMI

Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve kentleşme, insan yaşamını birçok yönden etkilemektedir. Dünya üzerinde çeşitli kültürlerin yok olmasıyla beraber insanların eski kültürel değerleri de hızla yok olmuştur. Dolayısıyla eski kültürel değerlerin saklanarak korunması oldukça önem kazanmaktadır.Bir ulusun kültür değerlerini en iyi yansıtan ögeler olan el sanatları, asırlar boyu toplumların sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını aktarmada etkin bir rol oynamıştır. Aynı zamanda eğitim, bilim, teknik ve diğer alanlardaki gelişme düzeyi ile el sanatlarındaki gelişme düzeyi paralellik göstermektedir.

Dokumacılık konusunda belirleyici etken olan iklim şartları ve ihtiyaçlar, farklı kültürlerde farklı malzemeyle dokumanın yapılmasına neden olmuştur. Dokuma alanında kullanılan malzemeler önceleri dallar ve kamışlardır. Bunların basit bir biçimde örülmesiyle başlayan süreçte, daha sonraki aşamalarda yün, pamuk, tiftik, ipek, keten ve kenevir gibi bükülebilirliği, yumuşaklığı daha fazla olan malzemeler kullanılmıştır.

Anadolu’da yapılan kirkitli dokumalarda motifleri; geometrik desenler, bitki motifleri, stilize edilmiş hayvan figürleri ile kûfi yazılar oluşturur. Bunlar zenginleşerek günümüze kadar gelmiştir. En sık kullanılan motifler; insan, el, eli belinde, koçboynuzu, bereket, saç bağı, pıtrak, göz, im, bukağı, ejder, akrep, canavarayağı, kurtizi, kuş ve sandıktır.

Nakış, dikişin dekoratif bir şekilde yapılmasından doğmuştur ve insanlık tarihi kadar eskidir.

Türk nakışlarının, halk sanatlarımız içinde önemli bir yeri ve köklü bir geçmişi vardır. Türk işleme sanatı çok eski devirlere, Orta Asya’ya dayanır. İlk yapılan işlemeler hakkında fazla bilgi yoktur. Ancak kazılardan çıkan heykellerin üzerindeki elbiselerin işli oluşu, İbrani tarihinde Nuh’un kızının ilk nakışlı kemeri kullandığının anlatılışı bu sanatın köklü bir geçmişi olduğunu anlatmaktadır.

Nakış, zamanla sadece elbiseler üzerinde kalmayıp iç giyimlere, çeşitli eşyalar üzerine de uygulanmıştır.

Kasnağın icat edilmesinden sonra daha ince, zarif işlemeler ve değişik motifler ortaya konmuştur. Bu eserlerden örnekler Fransa, İngiltere, İtalya ve Alman müzelerinde teşhir edilmektedir.

Teknik buluşların hızlandığı 1960 yılından beri çeşitli nakış makineleri ve son yıllarda deseni bilgisayarda hazırlayıp elektrikle çalışan, bir defada dört veya daha fazla motifi aynı anda işleyen bilgisayarlı sanayi nakış makineleri yapılmıştır. Tekstil sektörünün birçok değişik alanına (hazır giyim, ev tekstili, ev aksesuarları, çeyiz vb.) hizmet verdiği için meslek olarak geniş bir alana sahiptir. Teknolojiye bağlı olarak gelişebilen bu meslek dalının, yeniliklere açık olduğu için mevcut durumu ve geleceği güven altındadır. Bu makinelerle işlenen motifler giyim süslemelerine, ev aksesuarlarına, giyim aksesuarlarına, her türlü kumaş ve deri üzerine uygulanmaktadır.

Günümüzde yaşam öylesine hızlıdır ki oturup ince işlemeler yapmak bir yana, çoğu zaman günlük işleri yetiştirmek için dahi büyük çabalar sarf etmek zorunda kalınmaktadır. Makine nakışları kısa sürede yapıldığı ve ucuz olduğu için rağbet görmektedir.

Bugün makine nakışı sanayi hâline gelmiş durumdadır. Bunun yanı sıra elde işlenen nakışlara da büyük değer verilmekte, bu işi meslek edinenler tarafından da yapılmaktadır.


MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


El dokuması alanında çalışmak isteyenler;

 Ellerini, gözlerini ve ayaklarını eş güdümle kullanabilen,

 Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,

 Zamanı kullanmayı bilen,

 Yaratıcı ve estetik değerlendirme gücüne sahip,

 Detaylara özen gösteren,

 Dikkatli ve sabırlı,

 İş birliği yapabilme, grup çalışmasında bulunabilme özelliğine sahip,

 Renkleri ayırt edebilen,

 Şekiller arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları algılayabilen,

 Yeniliklere açık,

 Ayakta ve eğilerek çalışabilecek kadar dayanıklı,

 Çevreyi korumaya karşı duyarlı,

 İş kazalarına karşı önlem alabilen kimseler olmalıdır.



El ve makine nakış alanında çalışmak isteyenler;

 Ellerini, gözlerini ve ayaklarını eş güdümle kullanabilen,

 Yaratıcı ve estetik değerlendirme gücüne sahip,

 Detaylara özen gösteren,

 Dikkatli ve sabırlı,

 İş birliği yapabilme, grup çalışmasında bulunabilme özelliğine sahip,

 Renk bilgisine sahip,

 Şekiller arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları algılayabilen,

 Yeniliklere açık,

 Zamanı iyi kullanan,

 Temiz ve düzenli çalışma alışkanlığına sahip,

 Pratik çözümler üretebilen,

 Farklılıkları algılayabilen,

 Mesleğini sevmek ve bu alana gereken ilgi ve özeni gösterebilen,

 Araştırma yapabilen,

 Pratik çözümler üretebilen,

 İş güvenliği konusunda dikkatli,

 Mesleki hiyerarşi ve işletme hiyerarşisine uyum sağlayan,

 Estetik değerlendirme gücüne sahip kimseler olmalıdır.



Sanayi Nakışı alanında çalışmak isteyenler;

 Ellerini, gözlerini ve ayaklarını eş güdümle kullanabilen,

 Yaratıcı ve estetik değerlendirme gücüne sahip,

 Detaylara özen gösteren,

 Dikkatli ve sabırlı,

 İş birliği yapabilme, grup çalışmasında bulunabilme özelliğine sahip,

 Renk bilgisine sahip,

 Şekiller arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları algılayabilen,

 Yeniliklere açık,

 Zamanı iyi kullanan,

 Temiz ve düzenli çalışma alışkanlığına sahip,

 Pratik çözümler üretebilen,

 Farklılıkları algılayabilen,

 Mesleğini seven ve bu alana gereken ilgi ve özeni gösteren,

 Araştırma yapabilen,

 Pratik çözümler üretebilen,

 İş güvenliği konusunda dikkatli,

 Mesleki hiyerarşi ve işletme hiyerarşisine uyum sağlayan kimseler olmalıdır.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Dokumacılar, tekstil fabrikalarında, halı üreten fabrikalarda ve dokuma atölyelerinde çalışırlar. Çalışma ortamı gürültülüdür. Ortam lifler nedeniyle tozludur.

Meslekte, bir ürünün olabildiğince aynı kişi tarafından bitirilmesi önem taşımaktadır. El ve makine nakışında, bireylerin el işleri ve tarzları arasında farklılık oluşabileceği için bir ürünü bir kişinin tamamlamasına özellikle dikkat edilmektedir.

Temiz ve aydınlık bir ortamda vardiyalı çalışma, çalışılan işletmenin ölçeğine göre iyi ücret, sosyal güvence, yemek, servis imkânları olabilir.

Sanayi nakışçısı, işletmelerin ölçeklerine göre iki veya üç vardiya olarak, yoğun bir tempo ve sorumluluk alarak çalışılmaktadır. Yemek, servis ve sosyal güvence imkânı vardır.


İŞ BULMA İMKÂNLARI


Dokumacılar, dokuma fabrika ve atölyelerinde çalışabilirler. Ülkemizde oldukça gelişmiş olan tekstil sanayisinde bu meslek elemanına ihtiyaç duyulmaktadır.

El ve makine nakışçıları; nakış yapan işletmelerde, moda evlerinde, el nakışı üretimi yapan firmalarda, makine nakışı üretimi yapan atölyelerde, desen çizimi yapan firmalarda veya kendi iş yerlerinde çalışma imkânları vardır.

Teknolojik gelişmeler paralelinde, nakışçılık mesleğinde verimliliğin arttığı gözlenmektedir. Özellikle elde kullanılan makinelerin yerini elektronik makinelerin alması, desen çizimlerinde bilgisayardan yararlanılması, aynı anda 20’ den fazla motifin yapılması ve bir makinede 15’e kadar iğne kullanılabilmesi, makinelerin işleme alanının genişlemesi vb. teknolojik gelişmeler göze çarpmaktadır. Aplikasyon işlemlerinde lazer teknolojisinin kullanımı ve pek çok rengin bir iğne ile uygulanması gibi yenilikler halen deneme aşamasındadır. Küçük ölçekli atölyelerin kapanması ve işletme boyutlarının büyümesi yönünde bir eğilim olduğu görülmektedir. Bu alanda ülkemizdeki makine parkı, dünya sıralamasında en önlerde yer almaktadır. Diğer taraftan bu meslekte edinilen temel bilgi ve becerilerin hazır giyim, mefruşat ve örme alanındaki diğer mesleklerde kullanılabileceği düşünülmektedir.

Nakışçı ve sanayi nakış elemanları için nakışla ilgili imalat yapan bütün işletmelerde, desen üretimi yapan firmalarda, lazerle aplike kesim yapan firmalarda, modaevlerinde, desen çizimi yapan iş yerlerinde, iş bulma imkânı vardır (desenci, müşteri temsilcisi, numuneci, makineci, kalite kontrol, ütücü, işletme sorumlusu, vardiya sorumlusu olarak çalışabilirler).


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


El dokuma dalı mesleki eğitimini tamamlamış olanlar;

Meslek yüksekokullarının (2 yıllık ön lisans);

 Halı ve Kilim,

 Tekstil Dokuma,

 Dokuma,

 Halıcılık,

 Tekstil Pamuk Pazarlama,

 İplikçilik bölümlerine sınavsız geçiş hakkına sahiptir.



Mesleki eğitim fakültelerin (4 yıllık lisans);

 Tekstil Öğretmenliği,

 Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği bölümlerine devam edebilirler.



El ve makine nakışı, sanayi nakışı, mesleki eğitimini tamamlamış olanlar; Meslek yüksekokullarının (2 yıllık ön lisans);

 El Sanatları

 Geleneksel El Sanatları

 Halıcılık ve Desinatörlüğü

 Halı ve Kilim

 Halıcılık

 Kuyumculuk ve Takı Tasarımı

 Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşlemeciliği

 Uygulamalı Takı Teknolojisi bölümlerine sınavsız geçiş hakkına sahiptir.



Mesleki eğitim fakültelerin (4 yıllık lisans);

 Nakış Öğretmenliği

 Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği

 Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği

 Tekstil, Dokuma ve Örgü Öğretmenliği bölümlerini okuyarak alan öğretmeni olabilirler.



Mesleki eğitim merkezleri, çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk eğitimi merkezleri, yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerinde, El Sanatları Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
[Afyon Halı Deseni Çizimi]
[Ağaç Baston Yapma]
[Ahşap Yakma Tekniği (pyrogravure)]
[Alafaradın Kilimi Dokuma]
[Alüminyum Kabartma]
[Astragan İşi ve Blonya İğnesi]
[Atık Kâğıt ve Muhtelif Ambalajdan Aksesuar Yapımı]
[Atlas Dokuma]
[Ayancık Keteni Dokuma]
[Banyo Takımları Dikimi]
[Basit Nakış İğne Teknikleri]
[Batik]
[Bayat Kilimi Dokuma]
[Bebek Odası Hazırlama]
[Bebek Yapma]
[Bezayağı Dokuma]
[Bilgisayarda Desen Üretimi]
[Bilgisayarda Halı Deseni Çizimi]
[Bindallı (üç Etek)]
[Bitlis Yöresi Harik Yapımı]
[Boncuk Çiçek]
[Boyabat Çember Dokuma]
[Brode Yapma]
[Bünyan Halı Dokuma]
[Canlı Çiçek Tanzimi]
[Cicim Dokuma]
[Çanakkale Halı Deseni Çizimi]
[Çarpana Dokuma]
[Çeyiz Ürünleri Hazırlama]
[Çıpıt Dokuma]
[Çin Halı Deseni Çizimi]
[Çorap Çiçek]
[Damal Bebek Giysisi Yapma]
[Dantel Anglez]
[Dastar Dokuma]
[Davul Derisi Abajur Yapma]
[Davul Derisi Çiçek Yapma]
[Davul Derisi Kukla Yapma]
[Davul Derisi Nazarlık Yapma]
[Davul Derisi Pano Yapma]
[Davul Derisi Takı Yapma]
[Davul Derisinden Aksesuar Yapma]
[Dekoratif Ahşap Süsleme]
[Dekoratif Deri Yastık Dikimi]
[Dekoratif El Sanatları Elemanı]
[Dekoratif Ev Aksesuarları Hazırlama]
[Dekoratif Ev Tekstili Elemanı]
[Dekoratif Minder Dikimi]
[Dekoratif Örtü Dikimi]
[Dekoratif Tablo Yapımı]
[Demirci Halı Deseni Çizimi]
[Demirci Halı Dokuma]
[Deri Çiçek Yapma]
[Deri Tablo Yapımı]
[Dimi Dokuma]
[Doğal Taşları İşleme]
[Dolgu Oyuncak-bebek Yapımı]
[Domaniç Hayme Ana Bebek Giysisi Yapma]
[Düz Kirkitli Dokumalar]
[Ebru]
[Ehram Dokuma]
[El Dokuma Elemanı]
[El Nakışları]
[El ve Makine Nakışçısı]
[El Yapımı Sabun Üretimi]
[Elde Antep İşi]
[Elde Aplike]
[Elde Beyaz İş]
[Elde Çin İğnesi]
[Elde Kordon İşi]
[Elde Kurdela İşi]
[Elde Maraş İşi]
[Elde Suzeni]
[Elde Tel Sarma]
[Elde Tül İşi]
[Elde Türk İşi]
[Elde Türk İşlemeleri]
[Elpek Bezi Dokuma]
[Erzincan Çelik Kalem Bakır İşlemeciliği]
[Eşme Kilimi Dokuma]
[Ev Tekstili Ürünleri Hazırlama]
[Fadime Bebek Yapma]
[Fantazi Yaka Çiçeği Yapma]
[Fethiye Kaya Halı Deseni Çizimi]
[Fethiye Kaya Halı Dokuma]
[Fığla Bardağı Yapma]
[File İşi]
[Filografi Tekniği]
[Firkete Oyası]
[Gaziantep Bakır El İşlemeciliği]
[Geleneksel El Nakışları]
[Gelin Başı Yapma]
[Gördes Halı Deseni Çizimi]
[Gördes Halı Dokuma]
[Gümüş Kazaz Örücülüğü]
[Güneş Danteli Yapma]
[Halı Desinatörlüğü]
[Halı Dokuma]
[Halı Onarımı]
[Hamur Bebek Yapma]
[Hasır Örme]
[Hazır Gereçlerle Yapılan Nakışlar]
[Hereke / İpek Halı Dokuma]
[Hereke Halı Deseni Çizimi]
[Hesap İşi]
[Hurç Dikimi]
[İğne Oyası]
[İp Boyama Teknikleri]
[İpek Kozası El Ürünleri]
[İran Halı Deseni Çizimi]
[İsparta Halı Deseni Çizimi]
[İsparta Halı Dokuma]
[Jel Mum Yapımı]
[Kadife İşi]
[Kafkas Halı Deseni Çizimi]
[Kâğıt Çiçek]
[Kâğıt Heykel Sanatı]
[Kargı Bezi Dokuma]
[Karışık Örgü Dokuma]
[Kasnak Sallayarak Yapılan Makine Nakışları]
[Kastamonu Çarşaf Bağı]
[Kastamonu Çarşaf Dokuma]
[Kastamonu Fanilası]
[Kaya Tuzu İşleme]
[Kayseri Halı Deseni Çizimi]
[Keçe Aksesuarları Yapımı]
[Keçe Yapımı]
[Kehribar Taşı İşleme]
[Kelkit Kilimi Dokuma]
[Keşan Bezi Dokuma]
[Kırkyama]
[Kilim Dokuma]
[Kitre Bebek Yapma]
[Koltuk Sandalye Giydirme]
[Konya Halı Deseni Çizimi]
[Kösele Çanta Yapma]
[Kösele Kemer Yapma]
[Kula Halı Deseni Çizimi]
[Kum İşi]
[Kumaş Abajur Yapma]
[Kumaş Boyama]
[Ladik Halı Dokuma]
[Lazer Kesimi İle Aplike]
[Lefkara İşi]
[Lüle Taşı İşleme]
[Makine Nakışları]
[Makinede Antep İşi]
[Makinede Aplike]
[Makinede Beyaz İş]
[Makinede Çin İğnesi]
[Makinede Dantel Sarma ve Piko Yapma]
[Makinede Geleneksel Türk İşlemeleri]
[Makinede Maraş İşi]
[Makinede Suzeni İşi]
[Makinede Türk İşi]
[Makrame Abajur Yapma]
[Makrame Çanta Yapma]
[Makrame Gazetelik Yapma]
[Makrame Nazarlık Yapma]
[Makrame Örgü Yapma]
[Makrame Sarkaç Yapma]
[Manisa Bezi Dokuma]
[Maraş Kilimi Dokuma]
[Mekik Oyası]
[Mekikli Dokuma]
[Metal Çiçek Yapma]
[Milas Halı Deseni Çizimi]
[Milas Halı Dokuma]
[Mimoza İşi]
[Mis Sabun Üretimi]
[Misinalı Takı Yapma]
[Mobilya Minder Dikimi]
[Motif Çizim Teknikleri]
[Mum Oymacılığı]
[Mumda Resim]
[Mutfak Takımları Hazırlama]
[Nepal Halı Deseni Çizimi]
[Nevresim Takımları Dikimi]
[Oltu Taşı İşleme]
[Osmanlı Saray Halı Deseni Çizimi]
[Oyalar]
[Ödemiş İpeği Dokuma]
[Örme ve Düğümlü Takı Yapma]
[Örtü ve Minder Dikimi (sandalye, Şezlong, Koltuk)]
[Özel Gün ve Nikâh Şekeri Hazırlama]
[Özel Perdeler Hazırlama]
[Panama Dokuma]
[Perde Hazırlama]
[Peşkir (havlu) Dokuma]
[Pike Dikimi]
[Pul Boncuk Dikişleri]
[Rips Dokuma]
[Rize Bezi (feretiko) Dokuma]
[Salon Takımları Dikimi]
[Sanayi Makinecisi]
[Sanayi Makinesinde Türk Nakışları Deseni Hazırlama]
[Sanayi Nakışcısı]
[Sanayi Nakışı Desenleri Hazırlama]
[Sarız Kilimi Dokuma]
[Selçuklu Halı Deseni Çizimi]
[Sepet Örücülüğü]
[Simav Halı Deseni Çizimi]
[Sivas Halı Deseni Çizimi]
[Soğanlı Bebek Yapma]
[Sumak Dokuma]
[Süpürge Yapımı]
[Şark Halı Deseni Çizimi]
[Şerit Örme]
[Şifre Danteli Yapma]
[Şile Bezi Dokuma]
[Şiş Örgü Çanta]
[Şiş Örgü Şapka]
[Şiş Örücülüğü]
[Şiş Örücülüğünde Bebek Hırkası Örme]
[Şiş Örücülüğünde Çorap Örme]
[Şiş Örücülüğünde Eldiven Örme]
[Şiş Örücülüğünde Hırka Örme]
[Şiş Örücülüğünde Şal Örme]
[Şiş ve Tığ Örücülüğü]
[Tabii Kumaş Çiçek Yapma]
[Takılar (misinalı Çivili Örme Düğümlü)]
[Taş Bebek Yapma]
[Tel Kırma]
[Tel ve Çivi İle Takı Yapma]
[Tığ Oyası]
[Tığ Örgü Çanta]
[Tığ Örgü Para Kesesi]
[Tığ Örgü Şapka]
[Tığ Örücülüğü]
[Tokat Tahta Baskı Yapma]
[Turistik ve Hediyelik Eşya Yapımı]
[Tutkallı Hamur Çiçek Yapma]
[Tuz Kristalleriyle Tel İskelet Kaplama]
[Tül Stor, Rustik ve Katlamalı Perde Hazırlama]
[Tülü Dokuma]
[Türkmen Halı Deseni Çizimi]
[Uşak Halı Deseni Çizimi]
[Üzerlik Örme]
[Yağcı Bedir Halı Deseni Çizimi]
[Yağcıbedir Halı Dokuma]
[Yahyalı Halı Dokuma]
[Yapma Çiçek]
[Yassıçal Çuha Dokuma]
[Yatak Odası Tekstili Hazırlama]
[Yatak Örtüleri Dikimi]
[Yorgan Dikimi]
[Yöresel Bez Dokuma]
[Yöresel Kilim Dokuma]
[Yörük Halı Deseni Çizimi]
[Zikzak Makine Nakışları]
[Zikzak Makinede Aplike]
[Zikzak Makinede Astragan İşi ve Blonya İğnesi]
[Zikzak Makinede Beyaz İş]
[Zikzak Makinede Çin İğnesi]
[Zikzak Makinede Kum İşi]
[Zili Dokuma]
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MYK - MESLEKI YETERLILIK KURUMU ( HALK EĞITIM )  / [Adalet]   [Ahşap Teknolojisi]   [Aile ve Tüketici Bilimleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Sekreterlik]   [Çalışma Hayatı]   [Çevre Koruma]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [Diş Protez]   [Eğlence Hizmetleri]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-elektronik Teknolojisi]   [Elektrik ve Enerji]   [Endüstriyel Otomasyon]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı (deniz Araçları Yapımı)]   [Gıda Teknolojisi]   [Giyim Üretim Teknolojisi]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [Havacılık]   [Hayvan Sağlığı]   [Hayvan Yetiştiriciliği]   [Hukuk]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kâğıt Üretim Teknolojisi]   [Kimya Teknolojisi]   [Kişisel Gelişim ve Eğitim]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Madencilik ve Maden Çıkarma]   [Makine Teknolojisi]   [Matbaa]   [Metal Teknolojisi]   [Metalurji Teknolojisi]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Müzik Aletleri Yapımı]   [Müzik ve Gösteri Sanatları]   [Ormancılık]   [Okuma Yazma]   [Öğretmenlik ve Öğretim]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo Televizyon Alanı]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Sağlık]   [Sanat ve Tasarım]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Spor]   [Tarım Teknolojileri]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yabancı Diller]   [Yenilenebilir Enerji]   [Yer Bilimleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Bahçecilik]