MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
Bahçecilik
ALANIN TANITIMI

Bahçecilik alanı; bireylere temel bilimleri içeren bilgi ve becerilerin verildiği, seralarda ve açık alanda farklı üretim yöntemleri kullanılarak meyve, sebze ve süs bitkilerinde fide/fidan üretiminin yapıldığı, üretilen fide/fidanın yetiştiricilik, kültürel bakım ve hasadının yapıldığı, peyzaj projelerinin okunup uygulandığı, değişik çiçek düzenlemelerinin yapıldığı alandır. Bu alandaki elemanlar; iletişim kurabilen, çağdaş teknolojiyi kullanabilen, problem çözebilen, alanında kazandığı bilgi ve becerileri doğru kullanarak sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli ürün ve hizmetleri sunabilen, uygulama sonuçlarını izleyerek değerlendiren ve gerekli önlemleri alabilen, araştırma yaparak her konuda yenilikleri takip eden ve hayata geçirebilen, bütün kaynakları etkili ve verimli kullanabilen nitelikli kişilerdir.

Günümüzde kentleşmenin yaygınlaşması, yeşil alanlara olan gereksinimi artırmıştır. Öte yandan gerek belirli merkezlerde iskân izni için bahçe düzenleme zorunluluğu aranması, gerekse bazı kamu ve özel kurum/kuruluşların özendirmesine bağlı olarak bahçe düzenlemeye olan ilgi giderek yaygınlaşmaktadır. Yeşil alan ve bahçe ile ilgili yasal düzenlemelerin belirli bölgelerle sınırlı kalması bu yaygınlaşmayı olumsuz yönde etkileyen önemli bir faktör olarak göze çarpmaktadır.

Tarım üretimi alanında dünyada kendi kendine yetebilen ve ihracat yapan ender ülkelerden biri Türkiye’dir.

Ekolojik faktörlerin uygunluğu ve işçilik maliyetinin diğer ülkelere göre daha düşük olması avantajını kullanarak özellikle kesme çiçek, meyve, sebze, doğal florada yetişen soğanlı bitkilerin ihracatında artış sağlanması ülkemize önemli oranda döviz girdisi sağlayacaktır.

Bahçecilik alanında örtü altı üretim ve açık alandaki üretimde seracılık, sulama ve drenaj, ilaçlama yöntemlerindeki yeni teknikler ve tohum ıslah yöntemlerinde teknolojik gelişmeler kaydedilmiştir. Eski ahşap yapılı seraların yerini günümüzde demirden yapılı seralar almakta, bitişik nizamlı blok seralara doğru geçiş gözlenmektedir. Blok seralar oldukça gelişmiş olup bu tür seralarda ilaçlama ve sulama merkezî olarak yapılabilmektedir. Sera örtüsü olarak plastik malzemeden cam malzemeye geçiş görülmektedir.

Dünyada yaygınlaşmış olan ekolojik tarım ülkemizde de önem kazanmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak da ilaçlı mücadeleye alternatif olarak biyolojik mücadele yöntemleri önem kazanmıştır. Diğer sektörlerdeki teknolojik gelişmeler örtü altı yetiştiriciliğinde de otomasyonun artmasını sağlamıştır.




MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


Bahçecilik alanında meslek sahibi olmak isteyenler; fen, matematik derslerinde başarılı ve özellikle botaniğe ilgi duyan, açık ve kapalı alanda çalışmaktan hoşlanan, estetik görüş sahibi, el becerisi gelişmiş, renk uyumu oluşturabilen, çevreye ve sanata karşı ilgili, iş disiplinine sahip, titiz, insan ilişkileri iyi olan, meraklı, meslek ahlâkına sahip, planlı ve organize çalışan, sipariş alma ve kayıt tutmaya özen gösteren, alanındaki gelişmeleri takip eden kişiler olmalıdır. Ayrıca;



 Dikkatli,

 Emniyet tedbirlerini uygulayan,

 Makineli çalışmalarda kurallara uyan,

 İnsan haklarına saygılı ve demokratik,

 Mesleğiyle ilgili etik ilkelere uygun davranan,

 Malzeme israfından kaçınan,

 Verilen işi zamanında bitiren,

 Görsel yeteneği gelişmiş,

 Sabırlı olan,

 Çalışma ortamını temiz tutan,

 Esnek çalışmaya uygun olan kişiler bu meslekte başarılı olurlar.




ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Bahçecilik alanındaki meslek sahipleri açık alanlarda veya kapalı ve nemli ortamlarda çalışırlar. Açık alanlarda çalışanlar genellikle her türlü iklim şartlarında çalışma durumunda olacaklarından, bünyeleri bu çalışma ortamına uygun olmalıdır. Kapalı alanlarda çalışanlar çoğunlukla sıcak ve aşırı nemli ortamlarda çalışacaklarından astım, romatizma gibi hastalıkları olanlar bunu göz önünde bulundurmalıdırlar.

Hassas ciltli kişiler bazı bitkilerin alerjik reaksiyonundan etkilenebilirler. Gübreleme ve özellikle ilaçlama esnasında zehirli kimyasal maddeler kullanılacağından insan sağlığını koruyucu tedbirlerin alınması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmelidir.

Kesme çiçek yetiştiricileri, saksılı süs bitkileri yetiştiricileri, sebze yetiştiricileri ve çiçek düzenleyicileri üretim sürecinden başlayarak bakım ve hasat aşamasında çalışırlar. Çalışma alanları sessiz, sakin ve çok fazla kirlilik göstermeyen ortamlardır.

Dış mekân süs bitkileri yetiştiricileri, meyve yetiştiricileri ve peyzaj bahçıvanları toprak işleme, üretim, bakım ve hasat aşamalarında çalışırlar. Çalışma ortamları sıcak, soğuk, tozlu, ıslak ve çamurlu olabilir.




İŞ BULMA İMKÂNLARI


Kesme çiçek, iç mekân süs bitkileri, dış mekân süs bitkileri, sebze ve meyve yetiştiricileri kendi işletmelerini kurabilir, özel işletmelerde çalışabilirler.

Kesme çiçek yetiştiricileri ayrıca çiçekçi dükkânlarında, kesme çiçek kooperatiflerinde, belediyelerin park ve bahçeler müdürlüklerinde görev yapabilmektedirler.



Dış mekân süs bitkileri yetiştiricileri ayrıca fidanlıklarda, peyzaj bürolarından da, belediyelerin park ve bahçeler müdürlüklerinde, büyük marketlerin süs bitkileri satış reyonlarında orman işletme müdürlüklerinde, kara yolları işletmeleri ve Devlet Su İşlerinde çalışabilirler.

Peyzaj bahçıvanları; peyzaj büroları, büyük oteller, fabrikalar ve tatil köylerinde, tarım il müdürlükleri, orman işletme müdürlükleri, kara yolları işletmeleri ve Devlet Su İşleri, belediyelerin park ve bahçeler müdürlükleri ile alanıyla ilgili meslek liselerinde usta öğretici olarak iş bulabilirler.

Çiçek düzenleyiciler, kendi işletmelerini kurabilir, özel işletmelerde, çiçekçi dükkânlarında, büyük otellerde, kesme çiçek kooperatiflerinde, tarım il müdürlükleri, araştırma enstitüleri, belediyelerin park ve bahçeler müdürlükleri ile alanıyla ilgili meslek liselerinde usta öğretici olarak iş bulabilirler.




EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


1993–1994 eğitim öğretim yılından itibaren meslek liselerinin Süs Bitkileri alanı diploma programını tamamlayanlar teknisyen unvanı alırlar.

Meslek yüksekokullarının; Antep fıstığı tarımı ve teknolojisi, arıcılık, bağcılık, bahçe ziraatı, besicilik, bitkisel üretim, endüstriyel bitkileri yetiştirme ve değerlendirme, endüstriyel tavukçuluk, et endüstrisi, fidan ve fidecilik, fidan yetiştirme, fındık eksperliği, hasat sonrası ve teknolojisi, hayvansal üretim, ipek böcekçiliği, işletme organizasyonu ve çiftlik yönetimi, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, mantarcılık, orman işletmeciliği, pancar yetiştiriciliği ve şeker teknolojisi, peyzaj, peyzaj uygulama ve süs bitkileri, peyzaj ve süs bitkileri, sebze üretim, seracılık, seracılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği, sulama teknolojisi, süt hayvancılığı, tarım aletleri ve makineleri, tarımsal pazarlama, tarımsal sulama yöntemleri, tarla bitkileri, tavukçuluk, tıbbı ve aromatik bitkiler, tohumculuk, organik tarım, tütün yetiştiriciliği ve işletmeciliği bölümlerine sınavsız gidebilirler. ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olanlar lisans programlarına devam edebilir. Ön lisans programını başarıyla tamamlayanlar Ziraat Fakülteleri, Peyzaj Mimarlığı, Orman Fakülteleri ve Gıda Mühendisliği lisans programına dikey geçiş yaparlar.

Mesleki eğitim merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk eğitimi merkezleri, yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerinde, bahçecilik alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
[Açık Tohumlu Bitkilerin Yetiştiriciliği]
[Aechmea Yetiştiriciliği]
[Ahududu Yetiştiriciliği]
[Alstromeria Yetiştiriciliği]
[Amarilidiceae Familyası Yetiştiriciliği]
[Antep Fıstığı Yetiştiriciliği]
[Anthurium Yetiştiriciliği]
[Aralya Yetiştiriciliği]
[Araucaria Yetiştiriciliği]
[Arı Yetiştiriciliği]
[Armut Yetiştiriciliği]
[Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliği]
[Asma Yetiştiriciliği]
[Asparagus Yetiştiriciliği]
[Aspilenium Yetiştiriciliği]
[Aşıcı]
[Avokado Yetiştiriciliği]
[Badem Yetiştiriciliği]
[Bahçe Bakımı]
[Bahçıvan]
[Bakla Yetiştiriciği]
[Bamya Yetiştiriciliği]
[Begonia Yetiştiriciliği]
[Bezelye Yetiştiriciliği]
[Biber Yetiştiriciliği]
[Bitki Zararlıları İle Mücadele]
[Böğürtlen Yetiştiriciliği]
[Brokoli Yetiştiriciliği]
[Budamacı]
[Bürüksel Lahanası Yetiştiriciliği]
[Cabiateae Familyası Yetiştiriciliği]
[Cactus Yetiştiriciliği]
[Caladium Yetiştiriciliği]
[Calathea Yetiştiriciliği]
[Camelia Yetiştiriciliği]
[Ceviz Yetiştiriciliği]
[Chlorophytum Yetiştiriciliği]
[Clivia Yetiştiriciliği]
[Codiaeum Yetiştiriciliği]
[Coleus Yetiştiriciliği]
[Compositae Familyası Yetiştiriciliği]
[Cordyline Yetiştiriciliği]
[Cupressaceae Familyası Yetiştiriciliği]
[Curciferea Familyası Yetiştiriciliği]
[Cyclamaen Yetiştiriciliği]
[Cyperus Yetiştiriciliği]
[Çiçek Düzenleme]
[Çilek Yetiştiriciliği]
[Dış Mekan Bitkileri Yetiştiricisi]
[Dieffenbachia Yetiştiriciliği]
[Dikim İşçisi]
[Domates Yetiştiriciliği]
[Dracaena Yetiştiriciliği]
[Dut Yetiştiriciliği]
[Echeveria Yetiştiriciliği]
[Eğrelti Yetiştiriciliği]
[Elma Yetiştiriciliği]
[Enginar Yetiştiriciliği]
[Erik Yetiştiriciliği]
[Euphorbia Yetiştiriciliği]
[Fasulye Yetiştiriciliği]
[Fındık Yetiştiriciliği]
[Ficus Yetiştiriciliği]
[Fidan Üretimi]
[Fresia Yetiştiriciliği]
[Gasteria Yetiştiriciliği]
[Gerbera Yetiştiriciliği]
[Grassula Yetiştiriciliği]
[Greyfurt Yetiştiriciliği]
[Guzmania Yetiştiriciliği]
[Gül Yetiştiriciliği]
[Gypsophylla Yetiştiriciliği]
[Havuç Yetiştiriciliği]
[Helianthus Yetiştiriciliği]
[Hıyar Yetiştiriciliği]
[Hipeastrum Yetiştiriciliği]
[Hüsnüyusuf Yetiştiriciliği]
[İç Mekan Bitkileri Yetiştiricisi]
[İlaçlamacı]
[İmpatiens Yetiştiriciliği]
[İncir Yetiştiriciliği]
[İridaceae Familyası Yetiştiriciliği]
[İspanak Yetiştiriciliği]
[Kabak Yetiştiriciliği]
[Kalanchoe Yetiştiriciliği]
[Kapalı Tohumlu Bitkilerin Yetiştiriciliği]
[Karanfil Yetiştiriciliği]
[Karnabahar Yetiştiriciliği]
[Karpuz Yetiştiriciliği]
[Kasımpatı Yetiştiriciliği]
[Kavun Yetiştiriciliği]
[Kayısı Yetiştiriciliği]
[Keçi Yetiştiriciliği]
[Kereviz Yetiştiriciliği]
[Kesme Çiçek Yetiştiricisi]
[Kestane Yetiştiriciliği]
[Kiraz Yetiştiriciliği]
[Kivi Yetiştiriciliği]
[Lahana Yetiştiriciliği]
[Lale Yetiştiriciliği]
[Liliaceae Familyası Yetiştiriciliği]
[Lilium Yetiştiriciliği]
[Limon Yetiştiriciliği]
[Lisianthus Yetiştiriciliği]
[Malta Eriği Yetiştiriciliği]
[Mandarin Yetiştiriciliği]
[Mantar Yetiştiriciliği]
[Maranta Yetiştiriciliği]
[Meyve Bahçelerinde Gübreleme]
[Meyve Yetiştiricisi]
[Monstera Yetiştiriciliği]
[Muz Yetiştiriciliği]
[Nar Yetiştiriciliği]
[Neoregelia Yetiştiriciliği]
[Nergis Yetiştiriciliği]
[Orkide Yetiştiriciliği]
[Orman Emvali Üretim İşçiliği]
[Otsu Yer Örtücülerin Yetiştiriciliği]
[Örtü Altı Domates Yetiştiriciliği]
[Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği]
[Park Bahçe ve Koruların Bakımı]
[Patlıcan Yetiştiriciliği]
[Pelargonium Yetiştiriciliği]
[Peperomia Yetiştiriciliği]
[Peyzaj Bahçıvanlığı]
[Pırasa Yetiştiriciliği]
[Pinaceae Familyası Yetiştiriciliği]
[Portakal Yetiştiriciliği]
[Primula Yetiştiriciliği]
[Raphydophora Yetiştiriciliği]
[Raununculus Familyası Yetiştiriciliği]
[Saintpaulia Yetiştiriciliği]
[Sansevieria Yetiştiriciliği]
[Sarılıcı-tırmanıcı Bitkilerin Yetiştiriciliği]
[Sarımsak Yetiştiriciliği]
[Saxifragaceae Familyası Yetiştiriciliği]
[Scropulariceae Familyası Yetiştiriciliği]
[Sebze Yetiştiricisi]
[Senecio Yetiştiriciliği]
[Sinningia Yetiştiriciliği]
[Soğan Yetiştiriciliği]
[Solidago Yetiştiriciliği]
[Söküm İşçisi]
[Spathıphyllum Yetiştiriciliği]
[Sterliçya Yetiştiriciliği]
[Subtropik Fidan Yetiştiriciliği]
[Subtropik Meyve Yetiştiriciliği]
[Sulamacı]
[Sümbül Yetiştiriciliği]
[Süs Ağaççıkları Yetiştiriciliği]
[Süs Ağaçları Yetiştiriciliği]
[Süs Çalıları Yetiştiriciliği]
[Şebboy Yetiştiriciliği]
[Şeftali Yetiştiriciliği]
[Taxodiaceae Familyası Yetiştiriciliği]
[Temel Dış Mekan Bitkileri Yetiştiriciliği]
[Temel İç Mekan Bitkileri Yetiştiriciliği]
[Temel Kesme Çiçek Yetiştiriciliği]
[Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği]
[Toprak İşleyicisi]
[Trabzon Hurması Yetiştiriciliği]
[Trachelium Yetiştiriciliği]
[Tradescanthia Yetiştiriciliği]
[Turp Yetiştiriciliği]
[Vişne Yetiştiriciliği]
[Vriesia Yetiştiriciliği]
[Yetiştirici]
[Zantedeschia Yetiştiriciliği]
[Zeytin Ağacı Budama]
[Zeytin Yetiştiriciliği]
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MYK - MESLEKI YETERLILIK KURUMU ( HALK EĞITIM )  / [Adalet]   [Ahşap Teknolojisi]   [Aile ve Tüketici Bilimleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Sekreterlik]   [Çalışma Hayatı]   [Çevre Koruma]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [Diş Protez]   [Eğlence Hizmetleri]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-elektronik Teknolojisi]   [Elektrik ve Enerji]   [Endüstriyel Otomasyon]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı (deniz Araçları Yapımı)]   [Gıda Teknolojisi]   [Giyim Üretim Teknolojisi]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [Havacılık]   [Hayvan Sağlığı]   [Hayvan Yetiştiriciliği]   [Hukuk]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kâğıt Üretim Teknolojisi]   [Kimya Teknolojisi]   [Kişisel Gelişim ve Eğitim]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Madencilik ve Maden Çıkarma]   [Makine Teknolojisi]   [Matbaa]   [Metal Teknolojisi]   [Metalurji Teknolojisi]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Müzik Aletleri Yapımı]   [Müzik ve Gösteri Sanatları]   [Ormancılık]   [Okuma Yazma]   [Öğretmenlik ve Öğretim]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo Televizyon Alanı]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Sağlık]   [Sanat ve Tasarım]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Spor]   [Tarım Teknolojileri]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yabancı Diller]   [Yenilenebilir Enerji]   [Yer Bilimleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Bahçecilik]