MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
Metalurji Teknolojisi
ALANIN TANITIMI

Ekonomik kalkınmanın temelini teşkil eden metalürji alanı hala makine imalatının önemli bir kısmını teşkil etmektedir. Çünkü makine parçalarının dökülerek biçimlendirilmesi diğer yöntemlere göre daha kolay, zaman ve malzeme açısından daha ekonomiktir.Metalürji; madenlerin cevherlerinden ayrılarak elde edilmesi, hazırlanması, işlenmesi ve metallerin ergitilerek önceden hazırlanmış kalıplara dökülerek istenilen şeklin verildiği alandır.

Son zamanlarda Avrupa ülkelerinden ülkemize yoğun bir döküm işi talebi gelmektedir. Ülkemiz döküm endüstri bakımından Avrupa Birliği ülkeleri arasında en iyi durumdadır. Dolayısıyla mesleğinde iyi olan dökümcülerin hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği ülkelerinde iş bulma imkânları mevcuttur. Bugün Türkiye’de birçok döküm kuruluşu özellikle Avrupa ülkelerine, Amerika’ya, Rusya’ya ihracat yapmaktadır. İhracat yapma isteği, işletmeleri teknoloji ve kalite anlamında hızlı bir değişime ve gelişmeye yönlendirmiştir.

İşletmelerin, hızla değişen ve gelişen bu teknolojiye uygun metalürji alanı mezunu kalifiye teknik elemana ihtiyacı vardır.


MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


Metalürji alanı elemanı olmak isteyenler, duyu organları (görme ve işitme vb.) işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el, ayak ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, titiz, mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen, malzeme bilgisine sahip, sabırlı, ekip çalışmasını seven kişiler olmalıdır.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Metalürji alanında faaliyet gösteren fabrika ve dökümhaneler gibi kapalı ortamlarda çalışırlar. Bu ortamlar genellikle sıcak, ergimiş metal kokulu, gürültülü, kuru havalı ortamlardır. Çalışma sırasında ergimiş metal ile çalışıldığından koruyucu tedbirler ve iş güvenliği kurallarına önem verilmelidir.


İŞ BULMA İMKÂNLARI


Metalürji alanında faaliyet gösteren fabrikalarda, kamu ve özel sektöre ait endüstriyel seri üretim yapan büyük işletmelerde (demir çelik fabrikaları gibi), küçük ve orta ölçekli dökümhanelerde iş bulma imkânlarına sahiptirler ayrıca kendi işletmelerini de kurabilirler.


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans (iki yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

Metalürji alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksekokulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler:

 Makine

 Döküm

 Metalografi ve Malzeme Muayenesi

 Metalürji Malzeme



Metalürji alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre dört yıllık (lisans) Döküm Öğretmenliği programına ek puan alarak devam edebilirler.

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Metalürji alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MYK - MESLEKI YETERLILIK KURUMU ( HALK EĞITIM )  / [Adalet]   [Ahşap Teknolojisi]   [Aile ve Tüketici Bilimleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Sekreterlik]   [Çalışma Hayatı]   [Çevre Koruma]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [Diş Protez]   [Eğlence Hizmetleri]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-elektronik Teknolojisi]   [Elektrik ve Enerji]   [Endüstriyel Otomasyon]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı (deniz Araçları Yapımı)]   [Gıda Teknolojisi]   [Giyim Üretim Teknolojisi]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [Havacılık]   [Hayvan Sağlığı]   [Hayvan Yetiştiriciliği]   [Hukuk]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kâğıt Üretim Teknolojisi]   [Kimya Teknolojisi]   [Kişisel Gelişim ve Eğitim]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Madencilik ve Maden Çıkarma]   [Makine Teknolojisi]   [Matbaa]   [Metal Teknolojisi]   [Metalurji Teknolojisi]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Müzik Aletleri Yapımı]   [Müzik ve Gösteri Sanatları]   [Ormancılık]   [Okuma Yazma]   [Öğretmenlik ve Öğretim]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo Televizyon Alanı]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Sağlık]   [Sanat ve Tasarım]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Spor]   [Tarım Teknolojileri]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yabancı Diller]   [Yenilenebilir Enerji]   [Yer Bilimleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Bahçecilik]