MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
Çevre Koruma
ALANIN TANITIMI

Çevre sağlığı alanı; altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.Bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile sektörün ihtiyaçları doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Ülkemizde sağlık hizmetleri Dünya sağlık örgütüne göre sağlığın bütüncül tanımına uygun olarak “koruyucu halk sağlığı hizmeti”, “tedavi edici sağlık hizmeti” ve “rehabilite edici sağlık hizmetleri” şeklinde yapılandırılmıştır. Bu yapılanma ulusal ve uluslararası hizmet sektörü olarak Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) standartlarını kapsamaktadır. Dolayısıyla bu sektörde yetiştirilen nitelikli eğitim almış sağlık çalışanları AB normlarına göre serbest dolaşım hakkı kazanmış dört profesyonel sektörden birisidir.

Ülkemizdeki sağlık meslek çalışanları, ihtiyaç duyulduğunda dünyanın her yerinde özellikle Avrupa coğrafyasında istihdam edilecek nitelikleri fazlasıyla taşımaktadır. Sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler çerçevesinde ülkemizin sağlık sisteminde kurumsal bir reform süreci yaşanmaktadır. Bu sureci başarıya taşıyacak en önemli unsurlardan birisi de rekabeti artıracak, istihdamı gerçekleştirecek, nicel olarak yeterli, nitelik olarak hayat boyu öğrenmeyi benimsemiş, toplam kalite mantığı ile çalışan sağlık personeli olacaktır.

Sağlık alanındaki mesleki eğitim öğretim programları ile Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, üniversiteler, kamu kurumları ve tüzel kişiliklere bağlı sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinde istihdam edilmek üzere ve bu kurumların personel ihtiyacına cevap verecek nitelikli sağlık personeli yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu programlarda; sağlıklı bireyin yaşam kalitesini artırmaya yönelik koruyucu sağlık hizmetleri veren, hastalık hâlinde bireylere teşhis ve tedavi ile rehabilite edici sağlık hizmetleri veren bireylerin yetiştirilmesine yönelik eğitim ve öğretim hizmeti verilmektedir.

İnsan yaşamı devam ettiği sürece sağlık alanındaki hizmetlere de sürekli ihtiyaç olacaktır. Bu alanlarda rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu amaçla Sağlık alanı birey, aile, kurum ve kuruluşlara profesyonel hizmet götürebilecek meslek elemanlarının yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu da ancak dünya standartlarına uyum sağlayabilecek mesleki eğitim ile mümkün olacaktır.


MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


Çevre sağlığı teknisyeni olmak isteyenler;

 Görevini ifa ederken ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce ve sosyoekonomik ayrım yapmayan,

 Açık ve kapalı ortamlarda çalışmaya uygun,

​ Ahlaki değerlere sahip,

 Ekip çalışma ruhuna sahip,

 Fen bilimlerine ilgili,

 Mesleki etiğe sahip,

 İş disiplinine sahip,

 Sorumluluk sahibi,

 Planlı ve organize olan,

 Zamanı iyi kullanan,

 Detaylara dikkat eden,

 Sabırlı ve soğukkanlı,

 İnsanlarla rahat iletişim kurabilen,

 Acil durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen,

 Seri ve hızlı hareket edebilen,

 Temiz ve düzenli,

 Sır saklamayı bilen,

 Yeniliklere ve teknolojik gelişmelere açık,

 Bedenen ve ruhen sağlıklı kişiler olmalıdır.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Çevre sağlığı teknisyenin çalışma ortamı, çalışma alanını ilgilendiren kurum ve kuruluşların uygun ortamlarında ve mevzuata uygun koşullarda görevlerini yerine getirirler. Özel durumlar dışında özel bir iş kıyafeti bulunmamaktadır.

Çevre sağlığı teknisyeni, çalıştığı kurumun özelliğine göre, mevsime, döneme ve bölgenin özelliğine bağlı olarak açık ve kapalı alanlarda çalışabilir. Ayrıca, kendisinin ve çevrede yaşayanların sağlığını korumak ve çevreye zarar verilmesini önlemek için iş güvenliği tedbirlerine dikkat ederek ve gerekli önlemleri alarak çalışılmak durumundadır.


İŞ BULMA İMKÂNLARI


Çevre sağlığı teknisyeni; Sağlık Bakanlığı koruyucu halk sağlığı hizmeti veren kurum ve kuruluşların Tarım ve Köy İşleri İl Müdürlüğü Koruma Kontrol Şube Müdürlüklerinde, Çevre ve Orman Bakanlığının ve belediyelerin ilgili birimlerin de iş bulabilirler.


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


Çevre sağlığı teknisyeni meslek eğitimi sağlık meslek liselerinin çevre sağlığı teknisyenliği bölümünde diploma programları ile verilmektedir. Sağlık meslek liselerinin çevre sağlığı teknisyenliği bölümünden mezun olanlar, sağlık hizmetleri yüksekokullarının çevre sağlığı ön lisans bölümlerine sınavsız geçiş için başvurabilirler. Mezun olan ve yüksek öğrenime devam etmek isteyen öğrencilerin gidebilecekleri ön lisans ve lisans programları aşağıdadır.

Çevre Sağlığı Teknisyeni İçin Ön lisans Programları

 Çevre

 Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü

 Çevre Koruma

 Çevre Sağlığı

 Çevre ve Temizlik Hizmetleri

 Hidroterapi

 İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği

 Sağlık Kurumları İşletmeciliği

 Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açık Öğretim)



Çevre Sağlığı Teknisyeni İçin Lisans Programları

 Hemşirelik ( Hemşirelik Yüksekokulu)

 Hemşirelik (Sağlık Yüksekokulu)

 Hemşirelik Yüksekokulu


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MYK - MESLEKI YETERLILIK KURUMU ( HALK EĞITIM )  / [Adalet]   [Ahşap Teknolojisi]   [Aile ve Tüketici Bilimleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Sekreterlik]   [Çalışma Hayatı]   [Çevre Koruma]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [Diş Protez]   [Eğlence Hizmetleri]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-elektronik Teknolojisi]   [Elektrik ve Enerji]   [Endüstriyel Otomasyon]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı (deniz Araçları Yapımı)]   [Gıda Teknolojisi]   [Giyim Üretim Teknolojisi]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [Havacılık]   [Hayvan Sağlığı]   [Hayvan Yetiştiriciliği]   [Hukuk]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kâğıt Üretim Teknolojisi]   [Kimya Teknolojisi]   [Kişisel Gelişim ve Eğitim]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Madencilik ve Maden Çıkarma]   [Makine Teknolojisi]   [Matbaa]   [Metal Teknolojisi]   [Metalurji Teknolojisi]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Müzik Aletleri Yapımı]   [Müzik ve Gösteri Sanatları]   [Ormancılık]   [Okuma Yazma]   [Öğretmenlik ve Öğretim]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo Televizyon Alanı]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Sağlık]   [Sanat ve Tasarım]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Spor]   [Tarım Teknolojileri]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yabancı Diller]   [Yenilenebilir Enerji]   [Yer Bilimleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Bahçecilik]