MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
Sanat ve Tasarım
ALANIN TANITIMI

Toplumsal yaşamın temelini oluşturan kültür, tarihsel sürecin bir ürünüdür.Günümüzde insanlar estetik, fonksiyonellik ve teknolojiyi bir arada kullanarak kendi kültür ve geleneklerine ait özgün tasarımları geliştirmekte ve kullanmaktadır. Değişen tüketici ihtiyaç ve gereksinimleri; Sanat ve Tasarım alanında faaliyet gösteren, sektörde yer edinmek isteyen işletmelerin üretim sistemlerinde ‘’alternatif sanat ve tasarım” ürünlerinin üretimini artırmaktadır.

Kalite ve rekabetin oldukça yoğun yaşandığı, tüketici ihtiyaçlarının değiştiği günümüzde Sanat ve Tasarım alanında istihdam edilecek bireylere kazandırılacak mesleki yeterlikler büyük önem kazanmıştır.

Araştırma ve inceleme çalışmaları sonucunda, sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, çeşitli illerde uygulanmıştır. Anketler değerlendirilmiş, alanın ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sıkıntısı görülmüştür. Bu durum da mesleki eğitim kurumlarının, işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli eleman yetiştirmeleri önemi artmıştır. Mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, hazırlanacak olan öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturmaktadır.

Meslek elemanlarının ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterlikleri, çeşitli araştırmalar ve yabancı uzmanların görüşleri alınarak program çalışmalarına aktarılmıştır.

Bu doğrultuda Sanat ve Tasarım alanı ve altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programları hazırlamak hedeflenmiştir.


MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


Öğrencilerin sağlık durumu, Sanat ve Tasarım alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. Ayrıca öğrencinin yetenekli ve istekli olması gerekmektedir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


İç Mekân Dekorasyon dalı mezunları mobilya ve dekorasyon atölyelerinin ARGE bölümlerinde, restorasyon firmalarında proje elemanı olarak mimarlık ve mühendislik bürolarında çizim elemanı olarak, maket yapım büroları vb. sektörlerde istihdam edilebilir.


İŞ BULMA İMKÂNLARI


İç mekân dekorasyon atölyeleri, mimarlık ve iç mimarlık büroları, mobilya fabrikalarının ARGE bölümleri, tasarım büroları, endüstri tasarım atölyeleri, bilgisayarlı tasarım büroları, heykel atölyeleri, seramik atölyeleri, prodüksiyon şirketleri, vitrin mankeni üretim atölyeleri, mozaik resim tasarım atölyeleri, grafik ajansları, vitray tasarım atölyeleri, bezeme restorasyon, tekstil desen uygulama atölyeleri, sahne ve tiyatro dekoru, promosyon ve hediyelik ürün yüzey süsleme atölyeleri vb. yerlerde çalışabilirler.


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


​Meslek eğitimi, meslek liselerinin Sanat ve Tasarım alanı; İç Mekân Dekorasyon, Plastik Sanatlar ve Dekoratif Sanatlar dallarında eğitim ve öğretim yapacaktır.

Meslek yüksekokullarının restorasyon-konservasyon, sahne tasarımı, mimari dekoratif sanatlar, bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına giriş yapabilirler.

Mesleki eğitim merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk eğitimi merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerinde, Sanat ve Tasarım alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MYK - MESLEKI YETERLILIK KURUMU ( HALK EĞITIM )  / [Adalet]   [Ahşap Teknolojisi]   [Aile ve Tüketici Bilimleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Sekreterlik]   [Çalışma Hayatı]   [Çevre Koruma]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [Diş Protez]   [Eğlence Hizmetleri]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-elektronik Teknolojisi]   [Elektrik ve Enerji]   [Endüstriyel Otomasyon]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı (deniz Araçları Yapımı)]   [Gıda Teknolojisi]   [Giyim Üretim Teknolojisi]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [Havacılık]   [Hayvan Sağlığı]   [Hayvan Yetiştiriciliği]   [Hukuk]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kâğıt Üretim Teknolojisi]   [Kimya Teknolojisi]   [Kişisel Gelişim ve Eğitim]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Madencilik ve Maden Çıkarma]   [Makine Teknolojisi]   [Matbaa]   [Metal Teknolojisi]   [Metalurji Teknolojisi]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Müzik Aletleri Yapımı]   [Müzik ve Gösteri Sanatları]   [Ormancılık]   [Okuma Yazma]   [Öğretmenlik ve Öğretim]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo Televizyon Alanı]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Sağlık]   [Sanat ve Tasarım]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Spor]   [Tarım Teknolojileri]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yabancı Diller]   [Yenilenebilir Enerji]   [Yer Bilimleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Bahçecilik]