MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
Harita-tapu-kadastro
ALANIN TANITIMI

Harita, yeryüzünün ve onun yakın çevresinin belirli özelliklerini modellendiren bir bilgi sistemidir. Kadastro, taşınmaz malların hukuki ve fenni anlamda tespiti işlemidir. Tapu sicili, taşınmaz mal ve üzerindeki hakların durumunu göstermek üzere devletin sorumluluğu altında tescil ve açıklık ilkelerine göre tutulmaktadır. İnsan, toprak ve mülkiyet ilişkisi eski çağlardan beri önem arz etmiştir. Harita, tapu, kadastro sektörü bu önem ve ihtiyaçtan doğmuştur.

Harita sektörü ülkemizde büyük bir gelişme göstermiş, birliktelik sağladığı tapu ve kadastro sektörünün de gelişmesiyle bir bütün oluşturmuştur. Anayasanın teminat altına aldığı mülkiyet hakkının tespiti ve kullanılmasına ilişkin işlemler devletin sorumluluğunda harita, tapu ve kadastro sektöründe çalışan nitelikli, teknik ara elemanlar tarafından yapılmaktadır. Bu sektör ülke ekonomisine istihdam düzeyinde önemli katkılar sağlamaktadır.

Kırsal ve kentsel gelişmeler, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ihtiyaçları, değişik sektörlerin bu sektöre duydukları ihtiyaç, sektördeki teknik ara eleman ihtiyacını artırmıştır.


MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


Harita ve kadastro teknisyeni olmak isteyenlerin;

 İş disiplinine sahip,

 Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,

 Sayılarla ölçümler, işlemler yapabilen,

 Düzgün şekil çizebilen,

 Sayısal becerisi ve problem çözme yeteneği olan,

 Çizim kabiliyeti olan,

 Bilgisayar destekli harita çizim programlarını kullanan,

 Dikkatli, sabırlı ve sorumluluk sahibi olan,

 Planlı çalışan,

 Seyahat engeli bulunmayan,

 Zamanı iyi kullanan,

 İyi iletişim kurabilen,

 Gizliliğe önem veren,

 İş yeri çalışma prensiplerine uyan,

 Meslek ahlakına sahip olan,

 El ve parmaklarını ustalıkla kullanan,

 Dikkatli ve sorumluluk sahibi,

 İş güvenliğine dikkat eden,

 Yaşam boyu öğrenme isteği olan,

 Mesleki eğitim almış kimseler olmaları gerekir.

Tapu teknisyeni olmak isteyenlerin;

 İş disiplinine sahip,

 Bilgisayar ofis programlarını ve tapu işleri paket programını kullanabilen,

 Gizliliğe önem veren,

 Ekip çalışmasına yatkın,

 Meslek ahlakına sahip,

 Dürüst, planlı ve çalışkan,

 Sorumluluk ve özveri sahibi,

 Dikkatli ve sabırlı,

 İletişim becerisine sahip,

 Hoşgörülü ve güler yüzlü,

 Vatandaşın haklarına saygı gösteren,

 Mesleki eğitim almış kimseler olmaları gerekir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Haritacılık ve kadastroculukta işler, genel olarak kısmen büroda ve kısmen arazi ortamında yürütülür. Çalışmalar çoğunlukla açık havada ve değişik iklim koşullarında yapılır. Bu meslek elemanları harita mühendisleri, kamu kurumlarında kontrol mühendisleri ve birbirleri ile iletişimde bulunurlar. Tapuculukta ise çalışma ortamı tapu daireleridir. Tapu sicil müdürleri, şube müdürleri ve hukukçularla iletişimde bulunurlar.

Meslek elemanları arazi çalışmalarında arazi ve hava koşullarına göre giyinmeli ve gerekli iş güvenliği tedbirlerini almalıdırlar.

Haritacılık ve kadastroculuk mesleğini seçenlerin seyahat engellerinin bulunmaması gerekir. Arazi çalışmaları genellikle gün ışığının olduğu saatlerde yapılır. Şehir dışı çalışmalarda, şantiyelerde ve otellerde konaklamak gerekebilir.


İŞ BULMA İMKÂNLARI


Harita teknisyenleri;

 Devlet Demir Yollarında,

 Devlet Su İşlerinde,

 Karayolları Genel Müdürlüğünde,

 Belediyelerin emlak imar müdürlüklerinde ve harita imar müdürlüklerinde,

 İller Bankası’nda,

 Bayındırlık hizmetlerinde,

 Petrol araştırma ve boru hatları ile petrol taşımalarında,

 İnşaat şirketlerinde,

 Harita mühendisliği bürolarında,

 Harita Genel Komutanlığında,

 Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinde,

 Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketinde,

 Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğünde iş imkânı bulabilmektedirler.



Kadastro teknisyenleri;

 Kadastro müdürlüklerinde,

 Tapu Kadastro Bölge Müdürlüklerinde,

 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünde,

 Devlet Demir Yollarında,

 Devlet Su İşlerinde,

 Karayolları Genel Müdürlüğünde,

 Belediyelerin emlak imar müdürlüklerinde ve harita imar müdürlüklerinde,

 İller Bankasında,

 Bayındırlık hizmetlerinde,

 Harita mühendisliği bürolarında iş imkânı bulabilmektedirler.



Tapu sicil teknisyenleri;

 Tapu sicil müdürlükleri,

 Kadastro müdürlükleri,

 Tapu kadastro bölge müdürlükleri,

 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü,

 Belediyelerin emlak imar müdürlüklerinde iş imkânı bulabilmektedirler.


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


Meslek eğitimi, 2008–2009 eğitim öğretim yılından itibaren meslek liselerinin Harita-Tapu-Kadastro alanında diploma programında verilmektedir.

Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler, Harita-Tapu-Kadastro alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna sınavsız geçiş yapabilir ve meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde de öğrenim görebilirler. Ayrıca ÖSS sınavında diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilirler.

Harita-Tapu-Kadastro alanından mezun olan elemanlar meslek yüksekokullarının harita, harita kadastro, harita ve maden ölçme, tapu ve kadastro programlarına sınavsız olarak geçiş yapabilirler.

Harita ve inşaat sektöründe harita teknisyeni olarak görev yapan elemanlar şantiye şefliği görevine terfi edebilirler. İki yıllık yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra kamu kurumlarında ve özel sektörde harita teknikeri, topoğraf olarak büro ve arazi işlerinde çalışırlar. Dört yıllık öğrenim programından mezun olduklarında çalıştıkları kurumlarda harita mühendisi unvanıyla yönetim kademelerinde üst görevlere atanabilirler. Kendi bürolarını da açabilirler.

Tapu ve kadastro teknisyenleri sınavsız geçiş yaparak iki yıllık yüksek öğrenimden mezun oldukları takdirde kendi kurumlarında hizmet sürelerine bağlı olarak müdür yardımcılığı, kadastro şefi, şef, kadastro üyesi, kontrol memuru kadrolarına atanabilirler.


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MESLEK LISESI  / [Adalet]   [Aile ve Tüketici Hizmetleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-Elektronik Teknolojisi]   [Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı]   [Gıda Teknolojisi]   [Moda Tasarım Teknolojileri]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kimya Teknolojisi]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Laboratuvar Hizmetleri]   [Makine ve Tasarım Teknolojisi]   [Matbaa Teknolojisi]   [Metal Teknolojisi]   [Metalürji Teknolojisi]   [Mobilya ve İç Mekân Tasarımı]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo-televizyon]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Tarım]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Uçak Bakım]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı]   [Yenilenebilir Enerji Teknolojileri]   [Sağlık Hizmetleri]   [Maden Teknolojisi]   [Geleneksel Türk Sanatları]   [Plastik Sanatlar]   [Havacılık ve Uzay Teknolojisi]   [Mikromekanik]   [Siber Güvenlik]