MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
Tarım
ALANIN TANITIMI

Tarım Teknolojileri alanı, tarım makinelerini kullanarak modern tarım teknikleriyle endüstriyel meyve, sebze, tarla ve süs bitkileri üretimi ile peyzaj uygulamalarının yapıldığı alandır.Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı tarımla uğraşmakta, tarımsal sanayi sektörünün ham maddesi ve millî gelirin % 27’ si tarımdan karşılanmaktadır.

Dünya genelinde yaşanan sağlıklı gıda teminindeki problemler, tarıma elverişli arazi ve su kaynaklarının azalması, tüketicilerin bilinçlenmesi, tarım ürünlerine olan talepteki hızlı artış, artan dünya nüfusunun sağlıklı ve dengeli beslenmesi ile ilgili ihtiyaçlar, modern tarımı zorunlu hâle getirmiştir.

Bitkisel üretimde, uluslararası alanda rekabet edebilecek kalitede üretimin zorunlu hâle gelmesi kalifiye elemana olan ihtiyacı artırmıştır. Çok geniş bir saha olan tarım sektörü içerisinde üretime yönelik uzmanlaşma ihtiyacı, yapılan piyasa analizleri sonucu mesleki yapılanmayı bu şekilde yönlendirmiştir.

Tarım sektöründeki işletmelerin genel olarak aile tipi küçük işletmeler olması uluslararası rekabette ülkemiz açısından büyük sorunlar oluşturmaktadır. Günümüzde kalifiye elemanların ve onların istihdamında orta ve büyük ölçekli özel işletmelerin azlığı mesleki gelişimi kısıtlamaktadır. Ancak Avrupa Birliği gelişim sürecinde orta ve büyük ölçekli işletmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Uluslararası rekabette bu işletmelerin artışına paralel olarak kalifiye eleman yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu da tarım teknolojisi alanında mesleki eğitimin önemi ve yeri vurgulanmaktadır


MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


Tarım Teknolojileri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin; mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.

Endüstriyel meyve ve sebze yetiştiricisi olmak isteyenlerin bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip; iş güvenliğine dikkat eden; açık arazide ve her türlü iklim koşullarında çalışabilecek kadar sağlam, dayanıklı, toz, toprak, polen alerjisi olmayan; iş disiplinine sahip; mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı; nazik, sempatik, güler yüzlü, insanları ve bitkileri seven; iyi iletişim kurabilen; sabırlı, dikkatli, titiz, düzenli, araştırıcı, tarımdaki yeni teknikleri ve gelişmeleri takip edebilen; tarım alet ve donanımlarını kullanabilecek yeterlikte mesleki eğitim almış olması gereklidir.

Süs bitkileri ve peyzaj teknisyeni olmak isteyenlerin; bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip; iş güvenliğine dikkat eden; açık arazide ve her türlü iklim koşullarında çalışabilecek kadar sağlam, dayanıklı, toz, toprak, polen alerjisi olmayan; iş disiplinine sahip; mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı; nazik, sempatik, güler yüzlü, insanları ve bitkileri seven; iyi iletişim kurabilen; sabırlı, dikkatli, tasarım ve hayal gücü kuvvetli olan, hazır taslak projeleri araziye uygulama kabiliyetine sahip; titiz, düzenli araştırıcı tarımdaki yeni teknikleri ve gelişmeleri takip edebilen, tarım alet ve donanımlarını kullanabilecek yeterlikte mesleki eğitim almış olması gereklidir.

Tarla bitkileri yetiştiricisi olmak isteyenlerin; bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip; iş güvenliğine dikkat eden; açık arazide ve her türlü iklim koşullarında çalışabilecek kadar sağlam, dayanıklı, toz, toprak, polen alerjisi olmayan; iş disiplinine sahip; mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı; nazik, sempatik, güler yüzlü, insanları ve bitkileri seven; iyi iletişim kurabilen; sabırlı, dikkatli, titiz, düzenli araştırıcı tarımdaki yeni teknikleri ve gelişmeleri takip edebilen; tarım alet ve donanımlarını kullanabilecek yeterlikte mesleki eğitim almış olması gereklidir. Tarım alet ve makineleri kullanıcısı olmak isteyenlerin; bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip; iş güvenliğine dikkat eden; iş disiplinine sahip, açık arazide, kapalı, gürültülü ve tozlu ortamlarda, ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı; mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı; araç gereç kullanma becerisine sahip; işini seven; pratik olan; güler yüzlü, saygılı, sabırlı, insanlarla iyi iletişim kurabilen;dikkatli, temiz, düzenli, mesleki eğitim almış olması gereklidir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Endüstriyel meyve ve sebze yetiştiricisi açık arazi, sera ve bahçede görev yapar. Çalışma ortamı sıcak, soğuk, çamurlu, tozlu ve nemli olabilir. İşler genel olarak ayakta ve gündüzleri yapılır. Bu mesleği yürütenler işverenler, ziraat mühendisleri, çiftçiler, zirai ilaç, gübre ve tohum bayileri, meyve sebze komisyoncuları ile iletişimde bulunurlar. Aşı ve budama işleri için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.

Çalışma esnasında dikkatli olmadıkları takdirde zirai ilaç kaynaklı zehirlenme, güneş çarpmaları, düşme, kesilmeler gibi kazalarla karşılaşabilirler.

Süs bitkileri ve peyzaj teknisyeni; süs bitkileri üretim ortamları, üretim seraları, park ve bahçeler, çiçekçiler, açık ve kapalı alan düzenleme organizasyonlarında görev yapar.

Çalışma ortamları temiz, sıcak, soğuk, çamurlu, tozlu ve nemlidir. İş, genel olarak ayakta ve gündüzleri yapılır. Çalışma sırasında iş ve ortama uygun kıyafetler verimliliği artırırken çalışma kolaylığı sağlar.

Meslek elemanları işverenler, peyzaj mimarları, ziraat mühendisleri, inşaat ustası ve işçileriyle iletişimde bulunurlar.

Çalışma esnasında dikkatli olmadıkları takdirde düşmeler, kesilmeler, elektrik çarpmaları ve ilaç zehirlenmeleri gibi kazalarla karşılaşabilirler.

Tarla bitkileri yetiştiricisi; tozlu, güneşli ve sıcak hava şartları, yoğun ilaçlama ortamlarında çalışır. Açık arazi şartlarında her türlü iklim koşullarına maruz kalır, özellikle sulama uygulamalarında ıslak ve nemli ortamlarda çalışırlar.

Meslek elemanları işverenler, ziraat mühendisleri, tarım işçileriyle iletişimde bulunurlar. İşler genellikle gündüz yapılır.

Çalışma esnasında dikkatli olmadıkları takdirde düşmeler, kesilmeler, elektrik çarpmaları ve ilaç zehirlenmeleri, iş makinesi kazalarıyla karşılaşabilirler.

Tarım alet ve makineleri kullanıcısı genelde arazide, tozlu, gürültülü, açık ortamlarda, iklim şartlarına bağlı olarak değişik ortamlarda çalışırlar. Bu mesleği yürütenler birinci derecede alet, makine, donanımlarla ve malzemelerle ilgilidirler. Tohum hazırlama ünitelerinde çalışanlar kapalı ortamlarda işlerini yaparlar.

Çalışma esnasında dikkatli olmadıkları takdirde zirai ilaç kaynaklı zehirlenmeler, güneş çarpmaları, düşmeler, kesilmeler ve çeşitli yaralanmalarla karşılaşabilirler.


İŞ BULMA İMKÂNLARI


Tarım teknolojileri alanından mezun olanlar; kendi işletmelerinde, üretim seralarında, fide ve fidan üretim firmalarında; tarımsal amaçlı kooperatif ve üretici birliklerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde, belediyelerde, özel tarım işletmelerinde; zirai ilaç, gübre ve tohum bayilerinde, tarımsal amaçlı ithalat ve ihracat firmalarında, Tekel Genel Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisinde, Ziraat Odalarında, üniversitelerde, tarım makineleri işletmelerinde iş bulma imkânları vardır.


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


Meslek eğitimi, meslek liselerinde (tarım meslek lisesi) Tarım Teknolojileri alanında diploma programında verilmektedir.

Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan öğrenciler ÖSS’de başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin (lisans) ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık meslek yüksekokullarına (ön lisans) da devam edebilirler. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde de öğrenim görebilirler.

Mesleki eğitim merkezleri, çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk eğitimi merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerinde, Tarım Teknolojileri alanında eğitim verilmektedir.


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MESLEK LISESI  / [Adalet]   [Aile ve Tüketici Hizmetleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-Elektronik Teknolojisi]   [Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı]   [Gıda Teknolojisi]   [Moda Tasarım Teknolojileri]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kimya Teknolojisi]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Laboratuvar Hizmetleri]   [Makine ve Tasarım Teknolojisi]   [Matbaa Teknolojisi]   [Metal Teknolojisi]   [Metalürji Teknolojisi]   [Mobilya ve İç Mekân Tasarımı]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo-televizyon]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Tarım]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Uçak Bakım]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı]   [Yenilenebilir Enerji Teknolojileri]   [Sağlık Hizmetleri]   [Maden Teknolojisi]   [Geleneksel Türk Sanatları]   [Plastik Sanatlar]   [Havacılık ve Uzay Teknolojisi]   [Mikromekanik]   [Siber Güvenlik]